Таксиметровите превозвачи в София отново настояват за по-висока цена на услугата. Те искат корекция и на минималната, и на максималната тарифа, които не са променяни от 9 години насам.

От синдиката на такситата искат дневната тарифа да е 2,25 лв./км., а нощната - 2,76 лв./км. За сравнение, към момента минималната дневна тарифа за курс в София е 77 стотинки на километър, а максималната - 88 стотинки. При нощната тарифа минималната ставка е 1,30 лв./км., а максималната - 1,6 лв./км. Това означава, че ако Столичният общински съвет приеме исканията на Националния таксиметров синдикат, минималната и максималната тарифа на таксите ще се повиши с близо сто процента.Тук трябва да уточним, че това е максимумът, който таксиметровите водачи желаят и който почти сигурно няма да бъде удовлетворен.

От Националния таксиметров синдикат изчисляват, че за да изкарва един шофьор на такси средно по 1 600 лв. на месец при 8-часов работен ден и 22 работни дни - минималната дневна тарифа трябва да е 1,42 лв./км., а нощната тарифа - 1,74 лв./ км. Според водачите, в най-лошия случай СОС трябва да направи така, че сегашните максимални тарифи да станат минимални в близко бъдеще. Това е и по-вероятно да се случи. 

По време на вчерашното заседание на транспортната комисия в Столичния общински съвет от Националния таксиметров синдикат подчертаха, че през последните 9 години тежестта върху столичните таксита се е увеличила със 134 на сто.

"Само за последните 5 месеца горивото, което се използва най-масово в такситата, е поскъпнало с около 100%. Цените на задължителните застраховки пък са се увеличили с 35%", коментира Петър Владимиров, който е представител на Националния таксиметров синдикат, цитиран от СЕГА.

Браншовите сдружения на таксиметровите шофьори настояват още цените на таксиметровата услуга да се определя ежегодно по нова методология, която тепърва трябва да се разработи. Таксиметровите водачи искат още Столичната община да въведе единна тарифа за целия град, която да замести минималните и максималните ставки. Такава, впрочем, е практиката в някои европейски държави.

Съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят и гласуват долната и горната граница на тарифите, по които таксиметровите компании возят. Предсоящото евентуално увеличение на таксиметровите тарифи в столицата ще бъде обсъдено на следващо заседание през септември.