983 души ще получават максималната по размер пенсия 3400 лева от 1 октомври е 983 души. Това става, ясно от коментар на Националния осигурителен институт (НОИ) за money.bg. Преди преизчислението размерът на максималната пенсия беше 2000 лева. Това бе второто увеличение през тази година. Първото бе през юли, когато се вдигнаха от 1500 на 2000 лева.

Припомняме, че с преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване беше създадена нова разпоредба, с която бе регламентирано преизчисляването на пенсиите за трудова дейност от 1 октомври 2022 г.

Колко е средната пенсия в Русия

Колко е средната пенсия в Русия

Размерът й намалява спрямо средната заплата, въпреки индексациите

Решението таванът на пенсиите да се изравни с максималния осигурителен доход беше взето от правителството на Кирил Петков. Така от началото на годината отпаднаха 3-те "златни години" и пенсиите вече се изчисляват само с дохода от 2000 г., затова максималният осигурителен доход се явява естествен ограничител на новоотпуснатите пенсии.

От предоставените от НОИ данни става ясно, че в рамките на около 10 дни броят на хората, които ще получават максималната по размер пенсия се е увеличил. В средата на октомври в. "24 часа" публикува данни, според които броят на "най-богатите" пенсионери е бил 962, от които около 1/3 (294 души) са били военни, полицаи и съдебни охранители. А 294 - миньори, водолази, работници в тежката промишленост.  

Решено: минималната и максималната пенсия се повишават от 1 юли - колко стават

Решено: минималната и максималната пенсия се повишават от 1 юли - колко стават

Предвижда се от октомври да има ново увеличение на максималната пенсия

В същото време хората, които ще получават минимална пенсия от 467 лева от 1 октомври е 433 288 души. Преди преизчислението - през септември броят на пенсионерите с минимална пенсия от 467 лева е бил с над 72 хил. души по-голям или 505 375. 

В "окото" на политическата буря. Ще бъдат ли увеличени на два пъти пенсиите и с колко?

В "окото" на политическата буря. Ще бъдат ли увеличени на два пъти пенсиите и с колко?

Финансовият министър очаква в пленарна зала "депутатите да проявят разум"