Авиокомпаниите, опериращи на българския пазар, предлагат вторите най-изгодни полети в света след тези с бизнес в Малайзия. Това показва второто издание на класацията на онлайн платформата Kiwi.com за цените на пътуванията със самолет в различните държави.

Според индекса Flight Price Index за 2017 година средната стойност на 100 километра полет у нас възлиза на 4,65 долара или с повече от 2 долара по-евтино от следващата в списъка европейска държава - Румъния.

В топ 10 влизат няколко азиатски страни, както и други от Стария континент като Португалия, Швеция и Испания. Съседна Турция изпреварва Румъния и се нарежда на 4-та позиция.

От друга страна най-скъпо излизат 100 километра полет в други две европейски страни - Белгия и Холандия. Там средните стойности са съответно 54,63 долара и 54,51 долара или с близо 12 пъти повече от тези у нас.

По отношение на пътуванията с нискобюджетни авиолинии на кратки разстояния България отново е на второ място, но този път изпреварена от Румъния. Ако у нас цената на 100 километра в тази категория е 3,18 долара, то в съседната ни държава е 3,04 долара. Най-скъпи тук са полетите в Катар - 87,50 долара.

По различен начин обаче стоят нещата при пътуванията на къси разстояние с конвенционални авиокомпании. При тях полетите в България излизат значително по-скъпо - средно по 9,68 долара на 100 километра, което нарежда страната ни на 18-то място в света.

Полетите на дълги разстояния излизат още по-евтино у нас. С нискотарифни авиолинии те са по 1,94 долара на 100 километра, а с традиционни компании - по 3,82 долара.

Най-ниска е стойността при първите в Швеция, Норвегия и Испания, а при вторите - в Литва и отново в двете скандинавски страни. И в двете категории България влиза в средата на топ 10.

Снимка 297572

Източник: kiwi.com