7 на всеки 10 европейци, които използват Интернет, пазаруват онлайн. 68% от интернет потребителите в ЕС са заложили на електронните покупки през 2017 г., показва проучване на Евростат.

Делът на пазаруващите в глобалната мрежа е много променлив при различните държави членки. В Румъния и в България онлайн купувачите са сравнително малко (съответно 23% и 27%), докато тези в Обединеното кралство 86%, Швеция 84% и Дания, Германия, Люксембург и Холандия (по 82%) са значително повече.

Според същото проучване на Евростат, 71% от всички пазаруващи по интернет във възрастовата група между 16 и 24 години са купували главно дрехи и спортни принадлежности. Близо 50% от електронните покупки на хората на възраст между 25 и 54 години са били за стоки за дома, докато в най-високата възрастова категория между 55 и 74 години, цели 57% от покупките онлайн са били с цел пътувания и почивка.

В рамките на целия ЕС 85% от хората са използвали интернет през изминалите 12 месеца, като 57% от тях прибегнали до онлайн покупки. В същото време 66% от българите са ползвали интернет и едва 18% тях са се възползвали от пазаруването онлайн.

За съжаление, по тези 2 показателя нашата страна се нарежда на последно място сред всички 28 страни - членки на Европейска съюз, отчита проучването на Евростат.