Сумата, на която се оценяват "замразените" в Белгия руски активи, достигна 50,5 милиарда евро. Това съобщи в-к L'Echo, позовавайки се на официални данни, с които разполага, пише Лента.ру.

Ограничителните мерки касаят активи на 1229 физически лица и 110 юридически лица, като са блокирани не само финансови средства по сметки, но и ценни книжа. Няма недвижими имоти под санкции.

Според данните, към 19 април в Белгия са замразени активи само за 3,5 милиарда евро, т.е. увеличението оттогава до сега е 14 пъти. Това, както уточнява Федералната държавна финансова служба на страната, е следствие от прилагането на шестия и седмия пакет от санкции, приети от Европейския съюз на 3 юни и 21 юли.

Съседната на Белгия, Франция, на свой ред напоследък се заинтересува от имуществото на руските олигарси в страната. Прокуратурата започна разследване, свързано организирано "пране на пари", корупция и данъчни престъпления. Ведомството възнамерява да разбере при какви обстоятелства руски предприемачи - както се твърди близки до властите - биха могли да придобият значителни активи в недвижими имоти.

ЕС замрази руски активи на стойност €13,9 милиарда

ЕС замрази руски активи на стойност €13,9 милиарда

В края на миналата седмица ЕК представи нов пакет със санкции