ЕС замрази руски активи на стойност 13,9 млрд. евро, заради войната и наложените санкции. Няколко държави - Австрия, Белгия, Люксембург, Германия, Франция и Ирландия, са блокирали активи за 12,7 млрд. евро, пишe Bloomberg. От друга страна някои от страните в ЕС не са предприели някакви мерки за руските активи, коментира комисаря по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс. "Само шест държави свършиха това, което беше нужно" коментира той в интервю. 

В края на миналата седмица ЕК представи нов пакет със санкции срещу Русия, като основната част от мерките са свързани с пропуски от предишните пакети на санкции.

ЕС иска да се даде по-голяма власт на страните в съюза да замразяват активи, разширявайки списъка с криминални престъпления, които позволяват това. Очакванията са, че към корупцията и пране на пари ще бъдат добавени и дейности по нарушаване на санкционните режими. Вероятно правилата ще бъдат публикувани през октомври, след като ЕП изрази своята подкрепа за тях.

Смята се, че замразените руски активи може да се ползват като източник за финансиране на дейностите по възстановяване на Украйна след края на военния конфликт. В началото на юли Киев представи план на стойност 750 млрд. долара, който включва не само изграждане на разрушената инфраструктура, но и реформи, които да помогнат на страната в европейската интеграция за в бъдеще.