Основната грешка, която хората правят, когато мислят за пари или преценяват дали изкарват достатъчно, е да се сравняват с другите хора. "Не правете това!", препоръчва Грант Кардон, американски предприемач, автор на финансови книги и мотивационен говорител.

Хората сравняват собствения си доход с дохода на другите хора, които познават. Дали ще изкарват 50 000 долара, или 500 000 долара на година, техния отговор може да е един и същ "Справяме се прилично с финансите си".

Това, към което трябва да насочите вниманието си, е потенциала ви. Да разкриете какви са възможностите ви да изкарвате повече пари.

Когато погледнете към възможностите за изкарване на пари в световен мащаб, ще видите че те са неограничени. Ще видите, че вие дори не съществувате на "картата на парите" в световен мащаб, смята Кардон.

Как да вкарате в ред личните си финанси през 2018-та?

Как да вкарате в ред личните си финанси през 2018-та?

Няколко прости, но полезни начина

Ако нямате достатъчно пари обаче, за да си покривате сметките, да харчите в магазина за храна или пък гледате цените в менюто в ресторанта и се чудите, как нещо може да е толкова скъпо, то определено имате проблем. Това е признакът, че не изкарвате достатъчно пари.

Ако докато пазарувате онлайн или пък в мола, или дори в магазина за плодове и зеленчуци и цените ви се струват твърде високи, то това е най-сигурния признак от всички, че не изкарвате достатъчно.

Доходът ви трябва да ви стига, за да се грижите за семейството си, да разширявате бизнеса си и да ходите където и когато си поискате, без това да ви притеснява. Тогава спокойно можете да кажете, че изкарвате достатъчно, смята още експертът.

И понеже повечето от хората работят за заплата, то е добре да помислят как да повишат този си доход. Проблемът на повечето хора е, че не си искат повишение на заплатата, или не знаят как ефективно да преговарят за това с работодателя си.

7 повратни момента в живота, които са решаващи за личните ви финанси

7 повратни момента в живота, които са решаващи за личните ви финанси

През кои от тях вече сте минали?

Не веднъж съм говорил за стойността на парите във времето. А сега се опитайте да сметнете, каква сума би се натрупала от това, че не са ви дигнали заплатата със 100 лева преди 15 години.

Аз ще ви помогна... - по-беден сте с 31 386 лева (при доходност от 7%).

Ето някои насоки, които могат да ви помогнат да преговаряте по-ефективно за по-висока заплата:

Не приемайте първата оферта, която ви направят

Да приемете първата оферта, която ви направят, особено ако тя е ниска, е сериозна грешка. Имайте в предвид, че можете да не видите скорошно повишение в заплатата си на новото място или ако получите такова, но сте от ниска база, то само ще направи възнаграждението ви нормално.

Работодателите винаги си оставят малко място за преговори с кандидатите, които са им допаднали в най-висока степен, така че, ако сте сред тях не проигравайте картите си.

Не лъжете за настоящата си заплата

Ако сте на интервю за работа и ви попитат какво е било възнаграждението ви до момента, бъдете искрени и не лъжете, съветват експертите.

Може да сте изкушен да кажете по-висока стойност от тази, която сте получавали, но рискувате да ви хванат в лъжа, която да подкопае доверието във вас. На първо място не забравяйте, че когато поскъпвате на работа, работодателят ще види предходното ви възнаграждение в трудовата ви книжка и на второ, той може да се познава с предишния ви работодател и да направи проверка.

Използвайте граници

Най-вероятно ще ви питат каква заплата очаквате. Това е с цел обикновено да ви платят възможно най-малко, или някъде посредата на диапазона, който сте казали. Затова не давайте конкретна цифра като отговор на този въпрос, а винаги използвайте определен диапазон. Подгответе се добре, вижте какво получават хора на конкурентни позиции в други компании.

Използвайте добър тон

Изключете емоциите, когато си искате повишение или говорите за заплатата си на новото работно място. Не използвайте думи, като "смятам", "мисля", или дори "заслужавам", съветват специалистите по подбор на пазара. Вместо това, използвайте позитивен тон в разговора и се опитайте да изразите благодарност и вълнение от това, че работите в компанията.

Упражнявайте се

Много хора изпитват неудобство, когато говорят за пари. Това не е разговор, който трябва да спечелите, а такъв, който да проведете хладнокръвно и без емоции. И понеже това е изключително трудно - упражнявайте се. С половинката си, с приятел, пред огледалото. Добре е да чувате как изричате фрази, които иначе ви притесняват.