Баскетболният сезон на NBA беше преустановен, след като някои спортисти заболяха. Резултатът от това обаче беше понижаването на заплатите на самите баскетболисти, предаде Bleacher Report, a се очаква възобновяването на състезанията да бъде не по-малко предизвикателно, независимо дали то се случи до края на този или в началото на следващия сезон.

За момента се обсъжда варианта за понижаване на възнагражденията на спортистите с до 25% до края на сезона и това решение трябва да бъде взето от лигата и представителите им. Ако всички мероприятия бъдат отменени до края на сезон 2019/2020, лигата може да получи по около 1,1% от всяко несъстояло се състезание, както и 5,6% от плейофите. Така суперзвезда като Леброн Джеймс ще губи по 400 хил. долара не неизигран мач.

Трябва да се има предвид, че спортистите получават заплатите си след края на сезона, обикновено към началото на ноември. А заради форсмажорната ситуация дори и Джеймс ще трябва да възстанови загубите на отбора си Los Angeles Lakers, които на практика се явяват надплащащи, нещо като при изравнителните сметки за парното в България.

NBA може да загуби $500 милиона от приходи от билети

NBA може да загуби $500 милиона от приходи от билети

Кога ще се възобновят мачовете - не е ясно

Но ако лигата не започне да отменя мачовете, NBA няма право да изисква компенсации за отложени събития. Ако го направи, това едва ли ще се отрази добре на играчите, които ще трябва да плащат за мачове, в които все пак ще трябва да участват. "А след като веднъж са взети от спортистите, те няма да си ги върнат обратно", посочват от Bleacher Report.

Но е сигурно, че играчите ще бъдат засегнати. На тях им се гарантират до 51% от приходите, идващи непосредствено от състезанията. Това означава, че ако загубите на NBA достигнат 1,2 млрд. долара, играчите ще трябва да понесат половината от тази сума или около 600 млн. долара.

Очакванията за този сезон бяха, че отборите ще получат пълния размер на ескроу сумите, поддържани от NBA, но след като генералният мениджър на Houston Rockets Дарил Мури публикува туит, който беше възприет като "обиден" от китайското правителство, прогнозираният размер на заплатите беше понижен от баскетболната асоциация от 116 до 115 млн. долара.

Общият размер на ескроуа, поддържан от NBA, възлиза на 380 млн. долара, тъй като заплатите на спортистите са 3,8 млрд. долара, като вероятно той ще остане на нейно разположение. Средствата на асоциацията ще нараснат с още 25%, ако понижението на възнагражденията на спортистите бъде прието, което ще добави допълнителни 329 млн. долара за нея.