Три места в Африка и Азия са дестинациите, където животът е поскъпнал най-много през последните две десетилетия. В столицата на Демократична република Конго разходите за живот са се повишили с 55% между 1998 и 2018 година, показват данни на анализаторската фирма Mercer.

Банкок е на второ място с ръст от 34 на сто, следвана от Сеул с резултат от 15 на сто. В Европа най-голям скок на разходите на живот отчита Дъблин - също с 15%. Осезаемо поскъпване има и в Амстердам - 8%, в Прага - 4%, както и в Копенхаген, но в значително по-малка степен - 8%.

От друга страна въпреки че все още остава един от най-скъпте градове в света Лондон отчита спад на разходите за живот от 18 на сто.

Къде по света за чужденците е най-скъпо да живеят?

Къде по света за чужденците е най-скъпо да живеят?

Два града от Европа влизат в топ 10 на тази класация

Най-голямо намаление в тази посока обаче отчитат Кайро с 45% и Москва с 37%. След нея е Пекин с 34 на сто и Варшава с 33 на сто.

Според оценката на експертите значително по-евтино се живее още в Токио, Хонконг и Париж. Спад от 22 на сто има и в Сао Пауло.

В Северна Америка осезаемо увеличение отчитат два от градовете с най-голям ръст в цените на жилищата там - Ванкувър и Сан Франциско.

Снимка 364964

Източник: Mercer