Цюрих и Берн са най-скъпите места за живот на чуждестранни граждани в Европа. Двата швейцарски града влизат в топ 10 на класацията на най-неизгодните дестинации за емигранти, изготвяна от анализаторската компания Mercer всяка година.

На първо място за 2018 година е Хонконг, следван от Токио, Цюрих, Сингапур и Сеул. Сред градовете на първите 10 места са още столицата на Ангола Луанда, която миналата година беше първенец, Шанхай, Нджамена и Пекин.

Снимка 364726

Източник: Mercer

От друга страна най-евтино чужденците живеят в Ташкент, Тунис, Бишкек, Банджул и Карачи.

За да подредят градовете в класацията от Mercer използват данни за разходите за живот и за жилище на отделните места. Всяка година анализаторите правят изчисления за над 200 места по света.

Класацията за тази година показва, че сред петте най-скъпи места за живот в Западна Европа влизат още Копенхаген, Женева и Лондон. В Източна Европа разходите са най-значителни в Москва, следвана от Санкт Петербург, Прага, Рига и Братислава.

София попада на 175-то място в списъка за 2018 година, което я поставя непосредствено преди Букурещ. Малко по-надолу се нареждат Белград и Македония. По-скъпо чужденците живеят в Киев и Тирана, например, които се нареждат преди българската столица.

В Щатите първенец е Ню Йорк, който е на 13-та позиция. След него са още Сан Франциско, Лос Анджелис, Чикаго и Хонолулу.

Снимка 364725

Източник: Mercer