Почти 14 млн. жители на САЩ бяха изненадани приятно, след като неочаквано получиха плащания от Федералната данъчна служба, предаде Yahoo Finance. А причината за това няма нищо общо с обезщетенията, гласувани от Конгреса.

Докато "хеликоптерните пари", които бяха раздадени по-рано тази година, възлизаха средно на стойност 1200 долара, сега средствата са значително по-малко - около 20 долара на човек. И в случая те са лихви.

Оказва се, че данъчната служба дължи лихва, когато просрочи изплащанията на данъчните кредити в страната. А тъй като през последната финансова година срокът за подаване на данъчните декларации беше удължен от 15 април до 15 юли, съответно и възстановяването на надплатените суми също се забави.

Калифорния подготвя два данъка срещу милионерите

Калифорния подготвя два данъка срещу милионерите

Вероятно те ще окажат обратен ефект

"Причината за дължимите лихви е отлагането на Деня на данъците тази година заради бедствието, свързано с коронавируса", изтъкват данъчните на САЩ. Но те припомнят, че не дължат пари на данъкоплатците, ако надвзетите суми вече са им били възстановени или ако подаването на данъчните декларации се е случило след 15 юли.

Въпреки че с това се обяснява странната история, данъчният кодекс на страната е подготвил още една - вероятно за мнозина - изненада. Лихвите, които получават, също се облагат с подоходен данък. Така скромните суми от по 15-20 долара ще трябва да бъдат декларирани за настоящата фискална година и държавата отново да прибере част от средствата, които е възстановила на данъкоплатците.

Руските компании губят до $5 милиарда от въглеродния данък на ЕС

Руските компании губят до $5 милиарда от въглеродния данък на ЕС

Изследване на Boston Consulting Group за световната търговия