Заради кризата, в Калифорния се възобнови идея, която за пръв път беше предложена през Голямата рецесия - въвеждане на данък върху състоянието на свръхбогатите жители на щата. Тогава идеята не мина, но днес тя отново ще бъде разгледана, предаде Zero Hedge.

До това се стигна, след като група местни адвокати са внесли идеята, а представителят на щатската асамблея на Калифорния от Демократическата партия Роб Бонта, който предложи идеята през 2008 г., посочва, че щатът е изправен пред твърде висок бюджетен дефицит заради разходите срещу коронавиурса.

В Стоктън, Калифорния жителите получават по 500 долара базов доход на месец

Този град дава на жителите 500 долара на месец, с идея да се превърне в национален план

Планът е да има универсален месечен доход, осигурен от правителството

"Не можем просто да разичитаме на остеритет", посочва той. "Не е непременно ясно защо остеритетът не работи, тъй като Калифорния никога всъщност не е пробвала подобно нещо", изтъкват от своя страна от Zero Hedge.

Във всеки случай, в сегашния вариант на предложението милионерите може да се окажат да принудени да платят по 0,4 от нетното си благосъстояние над 30 млн. долара (в случая на домакинствата, подаващи една данъчна декларация) или над 15 млн. долара (при семействата в които всеки член подава отделна декларация), от което се изключва стойността на недвижимото имущество.

Според Демократите, по този начин щатът ще набере над 7,5 млрд. долара от около 30 хил. свои жители. Но тази сума може да се окаже просто утопия, ако се използва икономическата логика.

Всъщност колкото по-високи са данъците в една територия, толкова повече се понижават приходите в хазната. Причината за това е, че тогава стимулите на данъкоплатците да се преместят или да укриват доходите си нараства. Тази взаимовръзка е известна като крива на Лафер.

Правителството направи първата правилна мярка до момента: понижаването на данъците

Правителството направи първата правилна мярка до момента: понижаването на данъците

Реториката на финансовото министерство обаче може да изиграе лоша шега на икономиката

Точно това може да сполети и Калифорния, ако новият данък бъде приет след като щатската асамблея възстанови работа на 31 август и подобен текст се приеме. Нещо повече, ако богатите започнат масова миграция, властите не само няма да съберат сумата на новия данък, но няма да съберат и останалите налози, които милионерите в момента плащат.

Въпреки това, самият Бонта обмисля втори данък върху милионерите и дори внесе законодателна промяна в края на миналия месец. Според нея, те ще трябва да плащат по 1% от доходите си между 1 и 2 млн. долара, 3% от доходите си между 2 и 5 млн. долара и 3,5% над 5 млн. долара.

"Така горната ставка на подоходния данък в Калифорния ще се увеличи до 16,8% за богатите", посочват от Zero Hedge. "В момента тя е 13,3% и вече е най-високата в страната. Въпреки това, тя само расте."

Сметната палата: Парите на данъкоплатците не се харчат ефективно чрез програмно финансиране

Сметната палата: Парите на данъкоплатците не се харчат ефективно чрез програмно финансиране

Анализ на Института за пазарна икономика