В град Стоктън, Калифорния на 125 жители на града се осигуряват по 500 долара на месец. Експериментът за осигуряване на базов доход на домакинствата идва на фона на национален дебат за това как да се осигури на американците повече финансова подкрепа. Заради пандемията от коронавирус милиони американци получиха от държавата чек за 1200 долара, които да помогнат за ограничаване на финансовите щети, както и по 600 долара месечно като обезщетение за безработните.

Когато кметът на Стоктон Майкъл Тъбс бе избран през 2017 г. той започва да проучва идеи за програми за справяне с различни проблеми заедно със своя екип и така идва идеята за универсален основен доход. Планът е да има универсален месечен доход, осигурен от правителството. "Мисля, че основата на повечето от проблемите ни в Стоктън са системната бедност", каза Тубс. Кметът заяви обаче, че идеята е политически рискова.

Програмата

Наречена SEED, програмата цели да даде на 125 жители на града 500 долара на месец в продължение на 18 месеца.

През февруари 2019 г. започват да изпраща 500 долара на месец на 125 произволно избрани жители. Първоначално програмата беше 18-месечен експеримент. Той обаче е удължен до 24 месеца, поради COVID-19 и чрез дарения от филантропа Карол Тонан. Последните плащания ще се осъществят през януари.

За да се класират, жителите трябва да са навършили 18 години и да са под средния доход на домакинството на Стоктон от 46 000 долара. Програмата проучва получателите с един основен въпрос: Как гарантиран доход се отразява на променливостта финансовото им състояние?

Изследванията показват положителна разлика в живота на получателите, каза Сухи Самра, директор на SEED.Повечето използват парите за основни разходи, което им позволява да прекарват повече време с децата си, казва Самра. Той дава за пример жена, която е успяла да напусне втората си работа като шофьор на Uber. Други казват, че по-малко се тревожат, спят по-добре и имат подобрени отношения със съпрузите и децата си.

Критики

Критиците казват, че подобни програми са раздаване на средства на хора, които трябва да работят, за да печелят повече пари. "Винаги има страхът, че ще дадем пари на някой, който не го заслужава", казва Илейн Мааг, старши научен сътрудник в Urban Institute.

Целта на SEED надхвърля подобряването на живота на местните жители, включени в експеримента. Той също така се стреми да утвърди универсалния основен доход на национално ниво.

За тази цел програмата събира данни за сравняване на хората, които получават парите, с тези, които не получават. "Covid-19 е илюстрирал това, което вече интуитивно знаехме, че е истина", каза Самра. "Икономиката просто не работи за повечето американци от работническата класа."

Движението съвпада и с расовите протести, които се провеждат в цялата страна. "Тези разговори са неразривно свързани. Няма расова справедливост без икономическа справедливост ", каза Самра. "Това е ключов момент в политиката за гарантиран доход."

Кметът Тъбс каза, че се застъпва за приемане на идеята. За тази цел той е разговарял с лидера на мажоритарното мнозинство в Нанси Пелоси, град Калифорния и почти всяка голяма демократична президентска кампания.

Междувременно все повече градове правят планове за изпълнение на подобни програми.

Миналия месец, 11 кметове, включително Тъбс, сформираха коалиция, наречена кметове за гарантиран доход. Те представляват градове, включително Джаксън, Комптън, Лос Анджелис и Оукланд, и Атланта.

Някои кметове ще инициират програма в градовете си преди края на годината, каза Тубс.

Примери

"Най-важното, което спечелих е време е с децата си, когато са малки", казва един от получателите по програмата Томас Варгас.

По-рано тази година новата работа на Варгас, която е местно летище, се проваля заради COVID-19. Сега той работи, помагайки за образованието на младите хора, които са на път да станат родители.

"Това дава много надежда на хората, които изобщо нямат нищо", каза Варгас за програмата SEED. Надявам се да стане по-мащабно и да помогне на други хора да се справят с нищетата", заяви той.