Опасенията от разрастване на коронавируса в глобална пандемия се отрази крайно неблагоприятно на световните финансови пазари. Той изтри над $6 трилиона от световните пазари. "Свободното падане" на американските индексите бе най-голямото им такова от финансовата криза през 2008-ма година.

Има обаче, някои опасения на пазара, че случаят с новия вирус има по-нетрадиционни последици. Ето и някои от тях:

Нарушена корелация на финансовите активи

Изглежда, че никой клас активи не е безопасен на фона на текущия глобален пазарен маршрут. И макар да се разбира, че хората губят пари, явлението може да подчертае нещо много по-зловещо.

Обикновено, когато несигурността на финансовите пазари нарасне, търговците и инвеститорите преминават от рискови активи като акции - в активи смятани за "сигурни убежища" като облигации или може би злато. Когато това се случи, цените на рисковите активи се понижават, а на сигурните - нарастват.

Но когато участниците на пазара изпадат в паника, те започват да извличат пари от всичко. А това може да доведе до още повече паника. Доказателство за това бе понижението в цената на златото през два поредни дни, когато световните финансови пазари се сриваха.

Според някои пазарни наблюдатели промените в корелацията може да повлияе на променливостта на портфейлно ниво много по-драматично, отколкото просто увеличаване на волатилността на класовете активи.

Интересен е фактът, че биткойнът и другите криптовалути също имаха брутални няколко дни заедно с акциите, което поставя под въпрос популярното схващане сред някои трейдъри, че дигиталните валути имат статут на "спасителен остров". Тоест актив, който предлага запазване на богатството в моменти на трудности, като настоящия.

На фона на сривът при акциите в понеделник следобед, биткойн (BTC) се понижи с повече от 3%, етерът (ETH) намали стойността си с 3%, а рипълът загуби 5%. С най-много от основните дигитални валути се понижи рипълът - с близо 7%.

Във вторник монетите паднаха отново, като биткойнът поевтиня с нови над 3%, а етерът и рипълът паднаха с близо 6%. Загуби последваха и в сряда и четвъртък.

А коронавирусът е точно този вид здравна криза, която на теория би трябвало да повиши стойността на биткойна и криптовалутите. В миналото биткойнът растеше по време на банкови кризи в страни като Гърция, знак, че хората без достъп до банковата система го виждат като алтернативен актив.

Дори преди коронавируса, новините от Китай вече бяха основен двигател на криптовалутните тенденции през последните шест месеца, тъй като Си Дзинпин ясно заяви целта си Китай да разработи поддържана от държавата криптовалута.

Биткойнът често се нарича "цифрово злато", но цената на златото се повиши тази седмица, докато акциите и биткойна поевтиняха. Може би е най-правилно да се заключи от последните два дни, че криптовалутите изглеждат некорелирани активи с акциите, но все още са налице сериозни спорове дали те могат да се определят, като "сигурно убежище".

Двойната заплаха идваща от Китай

Има нещо различно в заплахата, която COVID-19 представлява за световната икономика. И това е, което притеснява инвеститорите.

"Поради генезиса си в Китай, коронавирусът е едновременно шок за търсенето и предлагането pа световната икономика", казва Брайън Ник, главен инвестиционен стратег в Nuveen, във вторник. "Извън Китай обаче данните, основани на резултатите от проучването на потребителите през февруари, сочат, че търсенето остава стабилно, а проблемите с предлагането са основният риск."

И това е заплахата от шок при доставките - неочаквана промяна в доставката на даден продукт или стока - това е особено обезпокоително за инвеститорите. Те са по-свикнали да се справят със случайни заплахи от негативни шокове при търсенето - неочакван удар върху търсенето на стоки и услуги.

Както Ерик Нилсен, главен икономист на групата в UniCredit обясни в неделя, инвеститорите знаят, че усилията на политиците за стимулиране на икономиката могат отчасти да се справят с шоковете при търсенето.

Но "много по-сложно е, ако изобщо е възможно" да се компенсират шоковeте при доставките, пише той, предлагайки следния пример:

Мислете за това по този начин: Китай затвори 70 000 киносалона заради вируса. Това е шок за предлагането и никакъв стимул за доходите (търсенето) няма да увеличи продажбите на билети. Разбира се, хората може да увеличат броя изтегляния на филми и игри, които да играят у дома, както видяхме, но това не е нищо повече от капка в океана по отношение на цялостната икономика.

Големите, негативни шокове при доставките са рядкост, отбелязва Нилсен, като петролните шокове от началото и края на 70-те години на миналия век предлагат може би най-известните примери. Други примери за шокови доставки включват бури, цунами, земетресения, войни и удари.

Бъфет предупреди, че коронавирусът не е причина да се продават акции

Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway (BRK-A, BRK-B), заяви, че борсовият маршрут, на който сме свидетели днес, е "добър за тях".

"С течение на времето сме нетен купувач на акции", каза той пред CNBC. "Повечето хора са спестители, те трябва да искат пазарът да се понижи. Те трябва да искат да купуват на по-ниска цена."

Коментарите на легендарния инвеститор дойдоха в понеделник, в момент когато индексът  Dow губеше около 800 пункта или 3%. Акциите по света паднаха в понеделник, докато епидемията от коронавирус ескалира, засилвайки опасенията, че глобалната икономика ще бъде сериозно засегната. По-интересното е, че през следващите няколко дни щатските индекси задълбочиха срива си, което по логиката на Бъфет, би следвало да ги прави още "по-привлекателни".

По отношение на коронавируса конкретно, Бъфет даде да се разбере, че той "не е специалист". И предупреди, че "един значителен процент от нашия бизнес по някакъв начин е засегнат".

Той обаче отново подчерта, че инвеститорите трябва да бъдат по-фокусирани върху дългосрочната, а не краткосрочната картина.

"Ако купувате бизнес и това правите с акциите... ще го притежавате за 10 или 20 години", каза той. "Истинският въпрос е: "Има ли прогноза за 10 или 20 години" за американския бизнес и ще се промени ли тя от последните 24 часа или 48 часа?""

Бъфет отбеляза, че много от акциите в портфолиото на Berkshire Hathaway са там от десетилетия. "Утре може да се случи всичко с цените на акциите", допълни "Оракула от Омаха".

Ако разпродажбите в момента са ви разклатили нервите, обърнете се към следните няколко факта:

1. Най-голямата опасност за инвеститорите не са пандемиите, а това да са твърде дълго извън пазара

В дългосрочен план инвеститорите винаги са били печеливши. За периода между 1996 и 2015-та година, индексът S&P 500 е носил на инвеститорите среден доход в размер на 8.2% на година.

Ако сте изтървали обаче, 10-те дни с най-добра доходност на пазара, средната годишна доходност вече се понижава до едва 4.5% на година. Така че може да се каже, че най-голямата опасност на фондовите пазари е да не сте на тях.

2. Корекции за S&P 500 от 10% и повече е сделката, която е била винаги печеливша в исторически план.

Според проучване на Yаrdеnі Rеѕеаrсh от 1950та година насам, индексът Ѕ&Р 500 отчита 35 корекции от над 10%. Всекъ път оптимизмът е надделявал и се е връщал, повишавайки индекса до нови върхове. И това може да се определи като "идеалната сделка".

3. Корекции се случват средно веднъж годишно

За последните близо 100 години, на щатските пазари, корекции са се случвали средно по веднъж на година. Като корекция, трябва да разбирате връщане от върха с повече от 10%, но не повече от 20%. Ако спадът възлезе на повече от 20%, то вече се говори за мечи пазар, или за край на бичия пазар.

Средната корекция изглежда така - 54 дни и среден спад на индекса от 13.5%. Факт е обаче, че по-често корекциите приключват, докато се усетите. И после инвеститорите най-вероятно съжаляват, че са продали своите акции.

4. По-малко от 20% от корекциите преминават в мечи пазар

Когато понижението на пазара стартира, на инвеститорите може и да им се струва изкушаващо да зарежат активите си. Това обаче, може и да е сериозна грешка.

Защо? Защото статистиката сочи, че по-малко от 20% от всички корекции се превръщат в мечи пазари. Тоест спадът обикновено приключва в рамките на между 10 и 20%.

Казано по друг начин - в 80% от случаите корекциите преминават бързо и са следвани от нови повишения и достигане до нови най-високи стойности.

5. Никой не може постоянно да прогнозира правилно дали пазарът ще расте или ще пада

Медиите и хеджфондовете насаждат мнението, че ако сте достатъчни умни ще можете правилно да прогнозирате пазарните движения. Фактите обаче говорят друго.

Над половината от портфолио-мениджърите не успяват да бият широките индекси за един по-продължителен период дори от три, или пет години.

6. Пазарът винаги се е повишавал, въпреки краткосрочните си трудности

Имайте предвид, че дори и след най-лошите си моменти пазарът винаги се е повишавал и е достигал до нови исторически рекорди. И един пример:

Денят преди колапса на Lehman, е изглеждал като логична точка за покупка от дисциплинираните дългосрочни инвеститори. В крайна сметка предходния ден индексът Dow бе отбелязал ръст от 1.5%, воден от акциите точно на банковите компании, като обърна загуба от 1.5% през деня. Петролът бе достигнал шестмесечен минимум, а индексът на волатилността се бе повишил над 25 пункта.

Заглавията в The Wall Street Journal в петък бяха "Lehman търси купувач", а от Washington Mutual коментираха "налице е достатъчно капитал и ликвидност, за да се избегне банкова криза".

През следващите шест месеца обаче, покупките на акции в деня преди фалита на Lehman са били истинско бедствие. Дори след три години, инвеститорите все още биха били на загуба.

Погледната от настоящия момент и след вече десет години, една инвестиция в деня преди фалита на щатската банка, не е била чак толкова лошо решение. Индексът S&P 500 затвори при ниво от 1 251 пункта в петък, преди банкрута. Към днешна дата и близо 11 години по-късно, индексът е при 3 080 пункта!

7. В исторически план мечи пазари са се появявали веднъж на всеки три до пет години

През последните 70 години, щатските пазари са регистрирали 14 "мечи пазари", или такива със загуба на индексите от по над 20%. Средната продължителност на този пазар е около 1 година, а средната му загуба - около 30%. Това, само за да бъдат последвани от нови бичи пазари и последващи ги ръстове.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи