В изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" има по-голям смисъл, отколкото да се строи изцяло нова ядрена централа. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria политологът Любомир Лаков.

По думите на Лакова със идеята за изграждането на 7-и блок на АЕЦ Козлодуй страната ни се опитва да угоди на всички, въпреки че това няма да бъде рентабилно нито политически, нито икономически. "В стратегически аспект очевидно опитваме да балансираме между руския и американския интерес", посочи той.

Според експерта ако България успее да обоснове строителството на 7-и реактор, то тогава трябва да разформирова изключително и до основи проекта за АЕЦ "Белене". "Ако въведем 7-и реактор в експлоатация, той е от ново поколение и всичко, което го съпътства, е едно и има много по-голям смисъл, отколкото да правим изцяло нова ядрена мощност, нови търгове и отново влизаме в срокове, които може да срещнем или не."

На въпрос дали с идеята да не се използва руска технология не се цели именно диверсификация в сектора на ядрената енергетика, Лаков коментира, че би било по-добре България да започне да се занимава по-активно с шистовия си газ в Черно море, вместо да зависи от руския такъв и американския втечнен газ, който внасяме през "Александруполис".

"Има вариации да решим тези казуси, въпросът е доколко е възможно, защото все пак ние сме малък пазар, на края на ЕС сме, и имаме някаква тежест, която може да използваме и по-добре в Европейския съюз", допълни политологът.