Динозавърът в италианската политика Силвио Берлускони има необичайна идея за бъдещ премиер на Италия. Фаворит за ролята е верният му съюзник, считан за негова "дясна ръка" - Джани Лета.

За да се случи това и 82-годишният Лета (който ще навърши 83 в средата на април) да стане премиер, е нужна победа на водената от Берлускони дясноцентристка коалиция на парламентарните избори през март.

Съветникът на Берлускони, който досега винаги е стоял извън публичното внимание, е един от двама най-силни кандидати за лидер на бъдещото правителство, заедно с настоящия председател на Европейския парламент - 64-годишния Антонио Таяни, съобщават пред Bloomberg източници от партията на Берлускони Forza Italia.

Лета е един от най-близките хора на Берлускони

Източник: Getty Images

Лета е един от най-близките хора на Берлускони

81-годишният Берлускони вижда по-възрастния Лета като опитен преговарящ, който може да поддържа сложните отношения с коалиционния партньор на партията му - антиимигрантската Северна лига, водена от Матео Салвини.

44-годишният Салвини има противоречия с бившия премиер по редица важни въпроси - от членството в еврозоната до пенсионната реформа. Според социологическите проучвания именно коалицията между двамата има най-големи шансове да спечели изборите на 4 март.

Вотът ще е сложен и вероятно много оспорван. Ако никоя от участващите на изборите формации не успее да спечели необходимото мнозинство, следващият лидер на Италия ще бъде определен чрез преговори и споразумение между партиите.

Берлускони и Салвини са се разбрали, че ако коалицията им спечели, формацията с повече гласове ще предложи премиер на президента Серджо Матарела. Държавният глава трябва да реши кой кандидат да предложи за одобрение от двете камари на парламента.

Готова ли е Италия за плоския данък?

Готова ли е Италия за плоския данък?

Бившият премиер Силвио Берлускони обещава промяна в данъчната система

Бивш телевизионен водещ и опитен дипломат

Берлускони нарече Лета "Божи дар за Италия" през 2004 г., определяйки го като "неуморен работник, който представлява цимент на тази коалиция". По това време бившият премиер оглавява коалиционно правителство, включващо Северната лига и десният Национален алианс. Деликатните мисии на Лета включват тайни преговори за освобождаването на италиански заложници в Ирак.

Бивш редактор на вестници, водещ на предавания в телевизионните мрежи на Берлускони и международен съветник на Goldman Sachs, Лета работи като шеф на кабинета на министър-председателя във всяко от правителствата на милиардера.

Берлускони неуспешно издига Лета, който е чичо на бившия премиер Енрико Лета, за президент на Италия през 2006 г. Още в края на миналата седмица в. La Stampa съобщи, че името му е сред фаворитите за премиерския пост.

Силвио Берлускони заяви през миналата седмица, че Антонио Таяни ще бъде "отлично решение" за премиер, ако коалицията му спечели изборите. Самият Берлускони няма право да заема обществена длъжност до 2019 г., тъй като бе осъден за данъчна измама през 2013 г.