В понеделник Австралия и Франция подписаха "стратегическо партньорство" на стойност 50 млрд. долара, в което френска държавна компания ще изгради 12 съвременни подводници за Австралия, според изявление на министър председателят Скот Морисън и министърът на отбраната Кристофър Пайн, цитирано от the Sydney Morning Herald.

Партньорството, което представлява най-голямата инвестиция в мирно време в отбраната за Австралия, ще включва изграждането на 12 високотехнологични и модерни подводници, които ще бъдат построени от френската държавна военноморска група, консорциум, който преди е бил наричан "военноморският Airbus".

Проектът е еднакво важен за френската компания и Австралия, тъй като ще бъде най-голямата им сделка за чуждестранни продажби. Очаква се първата подводница да бъде завършена в началото на 2030 г.

"Подводниците ще спомогнат за защитата на сигурността и просперитета на Австралия за десетилетия напред и ще задълбочат отношенията между Австралия и Франция", пише в изявлението.

Строителството на подводниците с "регионално превъзходство" вече е започнало.

Подводниците са основен стълб в правителствения Национален план за корабостроене на стойност 90 милиарда долара, според който 54 кораба ще бъдат построени в Австралия.

Развитието на корабостроителницата за подводници в Osborne в Южна Австралия продължава като част от други дейности, необходими за изпълнението на програмата.