България ще закупи торпеда за поразяване на подводници. Това става ясно от решение на Министерският съвет за приемане на проект за инвестиционен разход "Придобиване на 324 мм самонасочващи се торпеда А244 Mod.3 за тритръбен апарат В 515/3 за многофункционалните модулни патрулни кораби".

Припомняме, че двата плавателни съда бяха поръчани на германската корабостроителница "Люрсен" през 2020 г. Те бяха закупени без въоръжение, за да може цената им да се вмести в първоначално предвидените 1 млрд. лв. с ДДС. Първият кораб в момента се строи във Варна и трябва да бъде предаден на военноморските сили през 2025 г. Вторият трябва да бъде завършен година по-късно. Предвижда се въоръжението за двата нови бойни кораба ще струва още между половин и един милиард лева.

Кои пет държави харчат най-много пари за отбрана?

Кои пет държави харчат най-много пари за отбрана?

Военните разходи достигат рекордно ниво през втората година от пандемията

Торпедата са основно въоръжение на корабите, които се придобиват по сключения през 2020 година догово, пише в решението. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на ВМС.

"Защитата на морския суверенитет от подводен противник се осигурява изключително ефективно чрез използване на торпеда, чиято зона на въздействие позволява бързо и точно противодействие на заплахи от подводници в националните морски пространства и има сдържащ ефект по отношение на потенциалните агресори", допълват от МС.

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

Шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград тази събота

В края на август стана ясно, че Министерството на отбраната ще закупи от шведската компания "Сааб" ракети RBS-15 Mk3, с които да бъдат въоражени двата кораба.