България ще получи €15 млрд. като безвъзмездна помощ и кредити от Европейския съюз през следващите две години за справяне с щетите от пандемията, ако предложението на Европейската комисия за нов фонд за възстановяване на европейската икономика бъде приет. Страната ни ще трябва да извади от бюджета €3,3 млрд. за помощта, гласи проекторешението.

Изчисленията на ЕК опровергаха притеснителния доклад на немския икономически институт ZEW, според който България можеше да се превърне в нетен донор на по-богатата част от Стария континент.

Според предложението на ЕК, България ще получи втората най-голяма сума спрямо дял от БВП - 19%. Преди нас е само Хърватия с 22% (€15 млрд.)

Фондът ще е на обща стойност €750 млрд., като €500 млрд. ще бъдат разпределени като безвъзмездна помощ, а €250 млрд. - като кредити.

Прогнозата на Европейската комисия е за спад на европейската икономика от 7,2% през 2020 г. Такава е прогнозата и за България.Италия, най-засегната от пандемията страна, ще получи и най-много средства - €153 млрд. Испания, която също понесе значителни щети, ще получи €149,3 млрд. Франция и Германия ще получат €38 млрд. и €28 млрд., съответно.

В източната част на Европа най-много средства ще получи най-голямата икономика в региона - Полша. Като помощ и кредити страната ще получи €37 млрд. Северната ни съседка Румъния ще получи €33 млрд., а Гърция - €43,5 млрд.

Надеждите са, че първите средства от фонда могат да бъдат разпределени още преди края на 2020 г.

Парите ще бъдат използвани за подкрепа на компании, заплашени от затваряне, за инвестиционни проекти, климатична неутралност на икономиката, намаляване на вредните емисии и производствата, които замърсяват, социални политики и други.

Средствата ще бъдат връщани чрез европейския бюджет, като е възможно повишаване на данъците: например за технологичните гиганти, на вноса на стоки, произведени чрез замърсяващи технологии и други. Обмисля се и включването на авиацията и корабоплаването в търговията с въглеродни емисии. Връщането на кредитите може да започне от 2027 г. и трябва да приключи до 2058 г.Брюксел представи и проект за европейски бюджет на стойност €1,1 трлн. до 2027 г.