В рамките на една седмица властите в България ще имат срок да обсъдят и представят позицията си по предложението на руският енергиен гигант "Газпром" до Европейската комисия (ЕК) по отношение на спрения проект за газопровода "Южен поток".

Вчера от Комисията потвърдиха, че държавното дружество се е отказало да търси обезщетение от страната ни по проекта. По този начин се смята, че компанията се опитва да избегне глоба за монополно положение.

Сред обещаното от руската страна са промени на договорите с България за доставка на природен газ, прозрачни доставни цени на синьото гориво за страната ни и отказ от финансови претенции заради прекратяването на проекта за газопровода "Южен поток".

В интервю за БНР изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов посочва, че в следващите близо 2 месеца страната ни, както и останалите заинтересовани, трябва да изложат притесненията си и да постави евентуални свои искания към руското предложение.

"Газпром" няма да иска пари от България заради спрения "Южен поток"

"Газпром" няма да иска пари от България заради спрения "Южен поток"

Това потвърдиха от Европейската комисия

"След изтичането на този срок Еврокомисията на база на получените предложения ще може да дооцени направените предложения от страна на "Газпром" и съответно да предприеме последващи действия, които може да означават промяна на първоначално предложения вариант от страна на "Газпром" или поемане на ангажимента в първоначалния му вид", обяснява експертът.

"Първоначално техния сигнал е, че това, което примерно от страна на "Газпром" е изпълнимо, страшно добре адресира нарушенията, които са били посочени от страна на Еврокомисията в разследването", допълва той.