Brexit дава възможност на Испания и на Великобритания шанс да вземат решение за нов статут за Гибралтар, който е в обществен интерес на всички страни, твърди мозъчният тръст Elcano Royal Institute.

Полуостровът, който е отвъдморска територия на Обединеното кралство, за пръв път е подложен на натиск за спешно решаване на статута му спрямо Европейския съюз. Докато въпросът за Гибралтар не е основен приоритет за Испания, страната иска да защити силните си икономически отношения с Великобритания, твърдят експертите.

"Brexit отваря възможността за предоговаряне на действителното положение на Гибралтар. Настоящите обстоятелства отварят вратата за нов статут за Гибралтар, който е благоприятен за всички заинтересовани страни и е приемлив за законните интереси и стремежи на Испания", се казва в доклада.

С население от 33 000 души Гибралтар остава британски от 1713 г. в разрез с испанските претенции за суверенитет. Въпреки това Мадрид и Лондон се радват на близки връзки, основаващи се на инвестициите и туризма, а 8000 испанци от район на Южна Испания, попарени от високата безработица, разчитат сухоземната граница да остане отворена, за да могат да ходят на работа в Гибралтар.

Гибралтар е британско владение от над 200 години

Източник: iStock

Гибралтар е британско владение от над 200 години

Във взаимен интерес на двете страни е да проучат начините, по които Гибралтар може да запази връзка с Европейския съюз през Испания, след като Обединеното кралство официално се отдели през следващата година, съветват експертите.

Макар да е финансиран основно от испанското правителство, предпоръките на Elcano Royal Institute не отразяват официалната позиция на властите, отбелязва докладът.

Една от възможностите би могла да бъде постигането на споразумение, което да включва установяването на специална данъчна зона около Гибралтар или съвместното управление на летището на територията.

Испания може да се откаже от претенциите си да издигне знамето си над Скалата, за да намали опозицията от страна на гибралтарците, които преобладаващо заявяват, че искат да бъдат част от ЕС, но не и от Испания, се казва в доклада.