В сряда се очаква Европейския съюз (ЕС) да излезе с решение, че интернет гигантът Google използва господстващото си положение на пазара на софтуер за смартфони чрез своята операционна система Android.

Очаква се в резултат на това компанията да понесе сериозна глоба и да бъде принудена да промени своите бизнес практики, съобщава CNBC.

Според неофициалната информация съюзът готви рекордната санкция, която ще бъде в размер по-висок от този за 2,4 милиарда долара, която беше наложена на Google през миналата година.

Максималният размер на глобата, която Брюксел може да наложи, е 11 милиарда долара, което представлява 10% от годишните приходи на интернет лидера. Все пак според източници, запознати със ситуацията, е малко вероятно санкцията да бъде в този размер.

Дори обаче да е така, въпреки че 11 милиарда долара са много пари те са значително малка сума за компанията майка Alphabet, която разполага със средства от 102 милиарда долара за последното тримесечие.

Много по-голямо отражение обаче ще има върху бизнеса й решение на Брюксел да промени бизнес практиките си по отношение на нейния софтуер за мобилни устройства.