Правителството на Чехия се присъединява към останалите държави от развиваща се Европа, като ще се опита да раздаде повече средства на бедните и възрастните, докато в същото време се старае да запази едно от най-ниските нива на дълг на континента, пише Bloomberg.

Кабинетът на премиера Андрей Бабиш одобри проектобюджет за 2020 г., който увеличава разходите за пенсии, заплати на държавни служители, пътища и жп линии. Макар той да разчита на икономическата експанзия, която да запълва държавната хазна, критиците предупреждават, че рискът от по-сериозно забавяне на световната икономика може да застраши прогнозата му.

Планът на Прага след подобни мерки, въведени от други страни в региона. Полша обяви, че ще похарчи $10 милиарда преди изборите, които ще се проведат следващия месец. Управляващата партия в Румъния неколкократно повиши пенсиите и заплатите на държавните служители, въпреки критиките от Европейския съюз.

Планът на Чехия, който трябва да бъде одобрен от депутатите, включва увеличение на разходите от 113 милиарда крони ($4,8 милиарда), като в същото време залага запазване на дефицита от 40 милиарда крони.

Най-голямо увеличение има в перото за пенсии, като то ще се повиши със 37 милиарда крони ($1,6 милиарда) до 509 милиарда ($21,7 милиарда) и ще представлява около една трета от общите разходи.

Откакто дойде на власт през 2017 г., Бабиш се радва на продължаващ икономически растеж, който свали безработицата до най-ниската в ЕС и подхрани по-високи от очакваните данъчни приходи.

За да покрие увеличението на разходите, правителството планира да въведе дигитален данък върху приходите на гиганти като Google и Facebook. Преди дни Министерство на финансите предложи законопроект, според който налогът ще бъде в размер на 7 процента от оборота.

Вместо да последва някои от другите източно европейски страни, които наложиха специални налози върху банките, Бабиш се опитва да накара финансовите институции да допринесат към национален фонд за развитие.

Чешките банки ще споделят част от печалбата си с държавата

Чешките банки ще споделят част от печалбата си с държавата

Те избегнаха нов данък

Последната прогноза на Министерство на финансите прогнозира забавяне на растежа на икономиката до 2,2 процента през 2020 г. от прогнозирани 2,4 процента тази година. Ескалация на търговската война или излизане на Великобритания от ЕС без сделка обаче могат да донесат по-сериозно забавяне.

"Прогнозата за следващите няколко години носи множество рискове", предупреди Якуб Зайдлер, главен икономист на ING Group в Прага.