Датската енергийна агенция (DEA) е издала разрешение на компанията Nord Stream AG 2 за експлоатацията на газопровода "Северен поток 2" на континенталния шелф на страната, според уебсайта на агенцията. Операторът подаде заявление за това на 18 ноември 2019 г.

"Експлоатацията може да се извърши само ако поне една от тръбопроводните линии е била тествана, проверена и също така е предмет на условията в разрешителното за разрешение за строеж и експлоатация", се казва в изявлението, цитирано от РИА Новости.

"Северен поток 2": Проектът с много врагове, който успя да сближи Европа и Русия

"Северен поток 2": Проектът с много врагове, който успя да сближи Европа и Русия

Москва и "Газпром" искат да пуснат газопровода в експлоатация в рамките на 6 месеца въпреки трудностите

Дания посочи тези условия в разрешението за строеж, издадено миналата есен. Както отбелязва DEA, "те все още не са приложени и въпреки това са от съществено значение за оперативната фаза".

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на газопровод от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия, чийто капацитет трябва да бъде 55 милиарда кубически метра на година. Оператор на проекта е Nord Stream 2 AG, единственият акционер в тази компания е руският държавен монополист Газпром.

САЩ активно се противопоставят на газопровода с аргумента за засилване енрегийната зависимост на Европа от Русия, като същевременно предлагайки алтернативата на своя втечнен природен газ за региона. През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции върху проекта, изисквайки компаниите незабавно да спрат строителството. Тогава швейцарският Allseas почти веднага обяви спиране на работата. Сега САЩ обсъждат следващото разширяване на ограничителните мерки срещу магистралата.

Вашингтон: Русия няма да успее да завърши "Северен поток 2" в срок

Вашингтон: Русия няма да успее да завърши "Северен поток 2" в срок

Това твърди съветника по енергетика на Доналд Тръмп

Москва многократно призовава да третира проекта единствено като икономически. Кремъл подчертава, че "Северен поток 2" е от полза за европейските страни, тъй като помага за укрепване на тяхната енергийна сигурност.

Завършването на проекта беше застрашено и поради ситуацията с лидера на опозицията Алексей Навални. Германия беше призована да се откаже от газопровода. По-специално тази идея беше подкрепена от американския президент Доналд Тръмп. Дания заяви, че няма да отнеме разрешението за работа по политически причини.