От края на януари 2021 г. Доналд Тръмп може повече да не е президент на САЩ. Но това не означава, че бариерите пред инвестирането в Китай, издигнати от администрацията му, ще изчезнат магически, посочват Кейн Ву и Ечо Уанг за Reuters.

През миналата година инвестициите на китайски компании в американски такива са се понижили до 1,86 млрд. долара, което е драстичен спад спрямо стойността им от 61 млрд. долара от 2016 г., сочат данните на Refinitiv. Инвестираният китайски рисков капитал в САЩ се е понижил почти три пъти между първите девет месеца на 2016 и 2020 г. - от 15,7 млрд. долара до 6,7 млрд. долара.

Преките чуждестранни инвестиции на Китай се сриват с 90% спрямо 2016 г., като достигнат едва 4,7 млрд. долара от началото на годината.

Как ще се отразят изборите в САЩ върху България

Как ще се отразят изборите в САЩ върху България

Ефектите от тях ще са косвени, но ако Белият дом падне в ръцете на Джо Байдън, те могат да бъдат много тежки за икономиката ни

Според авторите, основната причина за това са именно политиките на Тръмп. Но и самите китайски компании също носят известна вина, като се има предвид например одит скандалите, в които се въвличат. За това не помогнаха и геополитическите действия на Китай като завземането на Хонконг.

Под предлога за заплаха за националната сигурност, властите в САЩ блокираха активно сделки между китайски и американски компании, например опитът на Ant Group да придобие MoneyGram за 2,1 млрд. долара, или забраниха достъпа на китайски компании до американски технологии, какъвто е случаят с Huawei.

Въпреки това, за последните четири години стойността на китайските фирми, листнати на Нюйоркската фондова борса, нарасна почти двойно, до 2,5 трлн. долара. Но самото тържище предприе правила, затрудняващи листването на бизнеси от Поднебесната империя. Затова и първичните публични предлагания на борсата там бяха на стойност само 25 млн. долара от началото на годината.

Ерата "Тръмп" направи американските милиардери с $1 трлн. по-богати

Ерата "Тръмп" направи американските милиардери с $1 трлн. по-богати

Иронията е, че голяма част от тях сега подкрепят неговия опонент

Това не е нещо, което ще се промени, даже и Тръмп да не бъде преизбран. Но има и други причини за разкола между двете страни.

Първо, законодателството, имплементирано от Тръмп, може да не може да се отстрани веднага от Байдън. Второ, САЩ вече гледа с дълбоко подозрение на икономическата мощ, технологичните предимства и отчетните стандарти в Китай. А това не е нещо, което ще се промени бързо или, потенциално, изобщо.