Числата не лъжат: живеем в ерата на милиардерите.

Преди четири години САЩ избра първия си президент милиардер. Оттогава най-богатите 200 души в страната, които представляват 0,00006% от населението, забогатяха с нов $1 трлн, пише Bloomberg.

Сега най-голямата икономика в света отново ще избере държавен глава.

Силите, които концентрираха толкова много богатство в толкова малко ръце, бяха налице и преди изненадващата победа на Доналд Тръмп. Каквото и да се случи този вторник тези фактори, особено технологичните промени, ще продължат да оформят икономиката и политиката на страната.

Но управлението на Тръмп ускори тенденциите, които направиха най-богатите американци още по-богати. И много от тях в момента предприемат мерки да опазят състоянието си в случай, че бившият вицепрезидент Джо Байдън спечели и спази обещанието си да повиши данъците.

Промени

"Тръмп не е отговорен за много от дългосрочните фактори, които увеличават неравенството. Но политиките му послужиха за засилване на пропастта, вместо за нейното намаляване", смята проф. Кимбърли Клозинг, преподавател по икономика в колежа Рийд, напомняйки за данъчните облекчения от 2017 г.

Американците, включени в Bloomberg Billionaires Index, притежаваха по-малко от $1,8 трлн. в нощта на изборите през 2016 г. До миналата седмица сумата вече набъбна до $2,8 трлн. Членовете на индекса, който следи 500-те най-богати хора на планетата, се променят ежедневно, но броят на американците остава почти без промяна - 168 тогава, 166 днес.

По-голямата част от печалбите отидоха при най-богатите сред богаташите - група, която включва някои от най-неприятните за президента хора. Само Джеф Безос, основател на Amazon, натрупа $121 млрд. - въпреки скъпия развод.

В същото време тези, чието богатство е съсредоточено в енергийните и индустриалните компании - сектори, които Тръмп харесва - загубиха позиции за 4-годишния период, най-вече заради пандемията.

Повишеното състояние на милиардерите се дължи основно на повишението на пазарите. От нощта на изборите през 2016 г. до четвъртък S&P 500 се изкачи с 67%, включително дивидентите, а Nasdaq върна 125%.

Преди пандемията средният работник в САЩ също се радваше на малки, но все пак значими ръстове. Но пандемията разшири неимоверно неравенството, а милиони загубиха работните си места. Милиардерите, особено тези, свързани с технологичните компании, успяха да спечелят от промяната. Общо, 50-те най-богати американци забогатяха с нови $835 млрд. в мандата на Тръмп.

Байдън, който има всички шансове да стане 46-ият президент на най-голямата икономика в света, даде дума, че ще отмени редица политики на Тръмп и ще повиши данъците за американците, които печелят повече от $400 хил. годишно, за да намали неравенството.

Преди пандемията американците се радваха на рекордно ниска безработица. Средният доход на домакинствата в САЩ, изчистен от инфлацията, се покачи с 6,8% миналата година до $68 703.

Милионерите и милиардерите обаче спечелиха далеч повече. Данъчната реформа на републиканците намали тежестта върху богатите инвеститори и корпорациите - и те започнаха да плащат по-малко от средния американец. Иронията е, че голяма част от тези, които се справиха най-добре по време на мандата му, сега подкрепят неговия опонент. През третото тримесечие дарителите, които са написали чекове за $100 хил. или повече, са помогнали на кампанията на Байдън със $134 млн. В същото време Тръмп получава $96,9 млн.

Що се отнася до самия Тръмп, той не е достатъчно богат, за да бъде включен в индекса на Bloomberg. А състоянието му намалява с 10% от 2016 г. насам.

Уолстрийт вече предпочита Байдън за президент

Уолстрийт вече предпочита Байдън за президент

Защо финансовият сектор вече не харесва Тръмп?