В продължение на месеци Уолстрийт се притесняваше за предстоящите избори за президент в САЩ поради две причини. Някои се опасяваха, че ако Доналд Тръмп загуби, той няма да предаде властта мирно. Други не искаха победа на демократите заради страх от увеличение на данъците и нови регулации, които може да попречат на растежа на борсите, пише Deutsche Welle.

Така изглежда, че единственият желан от Уолстрийт сценарий, е победа на Тръмп. А и по време на управлението му S&P 500 се покачи с 50%, въпреки пандемията.

От друга страна американската икономика страда тежко заради настоящата криза. Тръмп се провали в здравните мерки срещу вируса, а вторият пакет стимули не се вижда никъде. Това не само натежа над популярността му не само сред избирателите, които вече се отдръпват от него, но и сред американските инвеститори.

Инвеститорите искат стабилност и сигурност

"В момента пазарите не просто залагат на Байдън - изглежда те предпочитат победа на демократите", казва Найджъл Грийн, основател и директор на финансовия съветник deVere Group. За иначе доста консервативния Уолстрийт, това е необичайно.

Байдън обеща милиарди нови инвестиции в американската икономика, но в същото време настоява за по-високи данъци и по-строги регулации. "Конвенционалното мислене подсказва, че победа на демократите ще се отрази отрицателно на пазарите, но този път няма нищо традиционно в ситуацията" смята Грийн.

В момента инвеститорите искат стабилност и сигурност, казва Крис Майерс, председател на консултантската компания Signum Global Advisors. "Хората са изтощени", казва наскоро той пред NPR. Пазарите може и да достигнаха нови върхове, но Уолстрийт не харесва начина, по който Тръмп управлява. "Трудно да е вземаш средносрочни и дългосрочни решения, тъй като никога не знаеш какъв ще е следващия ход на Белия дом", смята той.

Така инвеститорите се надяват на "синя вълна". В този сценарий демократите не само ще излъчат президент, но и ще имат контрол над Сената. По този начин всички решения, като например одобрението на втори пакет стимули, ще бъдат взети по-бързо.

По-добра икономика?

В замяна на по-устойчиво възстановяване на икономиката инвеститорите сега са готови да преглътнат по-високи данъци и затягане на регулациите, според Грийн. Устойчивите решения и охлаждане на напрежението между Вашингтон и Пекин имат възможността да компенсират увеличените разходи.

Нещо повече, инфраструктурният пакет на Байдън и по-високите правителствени разходи ще осигурят последващ ръст на икономиката и корпоративните печалби.Уолстрийт никога не е крил подкрепата си за политическите партии. Даренията от финансовия елит достигат връх тази година. И за първи път от десетилетие банките и инвестиционните компании даряват повече на демократите, а не на републиканците.

Според Center for Responsive Politics (CRP) финансовите компании са дарили €265 млн. на демократите от началото на годината - със $100 млн. повече отколкото на републиканците. "Традиционно финансовият сектор е сравнително надежден източник на средства за републиканците. Този цикъл тенденцията се обърна", казва Сара Брайнър, директор в CRP.