В решение, което ще увреди интересите на големите алкохолни компании, британският Върховен съд отсъди, че Шотландия има правото да постави минимални цени на алкохола-съдобовно решение, което може да създаде прецедент, който да бъде използван и от редица други страни, коментира The Wall Street Journal.

След решението Шотландия ще стане първата страна, която ще въведе минимална цена за алкохолна единица - мярка, която се използва предимно на Острова. Тя е равна на около 10 мл или 8 гр чист алкохол. Така 25 мл уиски или 175 мл червено вино се равняват на една алкохолна единица.

Целта на мярката е да се повиши рязко цената на най-евтиния алкохол, за да бъде разрешен проблема с алкохолизма. В Шотландия трилитрова бутилка ябълково вино струва едва 3.59 паунда и съдържа 22.5 алкохолни единици - почти девет повече, отколкото е препоръчителната седмична доза за възрастен човек. С новите минимални цени същата бутилка вече ще струва 11.25 паунда.

Шепа други държави също имат минимална цена, но тя не е изчислена на единица алкохол, което позволява на гражданите да намират по-евтини възможности.

Решението на съда е удар по някои от най-големите производители на алкохол, които успешно протакаха делото пет години. Притеснението им е, че въвеждането на мярка ще стимулира други държави да направят същото. То не е безпочвено, тъй като Уелс, Австралия, Естония и Северна Ирландия също имат подобни планове и следяха внимателно развитието на делото.

"Минималната цена е най-ефективният начин да се справим с евтиния, силен алкохол, който причинява страдания на много семейства", заяви шотладнският министър на здравеопазването Шона Робинсън.