Европейският съюз обмисля нов агресивен подход в търговския си спор с американския президент Доналд Тръмп, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Брюксел се готви да наложи мита върху внос на стойност $4 милиарда от Съединените американски щати, цитирайки 22-годишен спор в Световната търговска организация относно забранени субсидии, по който двете страни постигнаха споразумение през 2006 г.

Митата ще бъдат отговор на тафирите, които администрацията на Тръмп се готви да наложи върху износ от ЕС на стойност $7 милиарда заради незаконна, според Вашингтон и СТО, помощ за Airbus SE.

Европейският съюз все още не е взел окончателно решение, а поне една страна от блока се възпротивява на идеята, казва едни от източниците.

Ако все пак митата бъдат въведени, това ще е драматична ескалация на напрежението между двата региона. ЕС и САЩ вече наложиха взаимно мита върху износа. В същото време Вашингтон обмисля и мита върху автомобилния износ от Европа. Първият удар бе нанесен от САЩ, когато Вашингтон наложи мита върху вноса на стомана и алуминий.

В Брюксел също се е обмисляло използване на твърдение за незаконна помощ от страна на САЩ за Boeing като оправдание за налагането на митата. Одобрението от СТО обаче най-вероятно няма да дойде поне до първата половина на 2020 г. Заради това ЕС е преровила стари случаи.

Следващите мита на Тръмп ще ударят европейските производители на луксозни стоки

Следващите мита на Тръмп ще ударят европейските производители на луксозни стоки

Световната търговска организация даде зелена светлина за налози върху стоки за до $7 милиарда