От къде идваме и къде отиваме? Това е въпрос който изглежда много отнесен, но всъщност е основен когато става дума за вземане на стратегически решения за бъдещето. Една от посоките, към която сме се запътили е Еврозоната. И след като това е така, трябва да познаваме всички детайли свързани с нея. В това число и факта, че Европейската централна банка, без каквито и да е уговорки, открито се идентифицира с джендърското движение.

На страницата на ЕЦБ от 17 юли можем да видим следното съобщение със заглавие "Едно евро една гордост". Там пише: "Този уикенд на улиците на Франкфурт ще се проведе фестивалът по случай деня на Свети Кристофър, по време на който ще има парад на LGBT (това е съкращение от lesbian, gay, bisexual, and transgende и е наименование на създадената през 1990 г. организация обединяваща такива лица). Колегите на ЕЦБ ще се отправят към парада в събота. Това е инициатива на ЕЦБ "Мрежа Rainbow", една от мрежите на служителите, която помага за насърчаване на приобщаваща работна среда".

Ето натам сме се запътили. Явно желаейки да влезем в еврозоната, първо ще ни принудят да минем под дъгата. Защото, докато нашият блян за еврозоната се сбъдне, еврото е много вероятно да се превърне в LGBT-валута. И когато влезем в еврозоната, ние ще сме част от целия този pride. А може би не? Въпрос на цивилизационен избор. Впрочем, след като сме на път начело на ЕЦБ да бъде поставено, осъдено за небрежност лице - Кристин Лагард, тази история с джендърството едва ли трябва да ни изненадва. В Европа вече всичко е възможно, защото в нея ценностите вече са само голи фрази, а не общоприета норма на поведение. Нищо, че тези ценности са фундамента, върху който е изградена европейската цивилизация.

Но не бива да драматизираме. Рано или късно всяка една цивилизация достига пика на своето могъщество и се изражда и загива. И върху нейните руини се заражда нова цивилизация стъпила на здрави основи, която с течение на времето върви по същия път и стига до същия финал. Вижте историята на Древния Рим и наследилите го варвари, чийто потомци са сегашните европейци в това число и ние.