В Румъния се изгражда най-голямата база на НАТО в Европа. Тя ще струва 2,5 милиарда евро и ще побира над 10 000 военнослужещи. 

Базата, която ще се простира на 2,8 хиляди хектара се изгражда в района на Констанца, където се намира румънското пристанище на Черно море, съобщава Euronews. Инфраструктурата се изгражда на мястото на съществуващата авиобаза на НАТО "Михаил Когълничану".

Новата база ще включва писти, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, както и жилищни блокове, училища, детски градини, магазини и болница.

България, Франция, Германия и други членки на НАТО, които не изпълняват целта за разходите за отбрана

Не само България: Кои членки на НАТО не дават 2% от БВП за отбрана

Полша заделя най-много от своя БВП за армията си

Румънският експерт Дорин Попеску твърди, че решението за изграждането на базата е взето, след като Русия нападна Украйна, което обещава да бъде "дългосрочна" война.

В момента във въздушната база са разположени около 5000 войници, повечето от които американци.

Снимка 657871

Източник: iStock Images

В началото на март в Албания беше открита първата база на НАТО на Западните Балкани. Авиобазата се намира на 80 км южно от столицата Тирана и е най-големият проект на алианса в страната. Според местните власти то има за цел да "защити Албания от Русия".

Как ще се укрепи инфраструктурата на НАТО по границата с Русия?

Инфраструктурата на НАТО по границите с Русия е обогатена и с военни съоръжения на Швеция и Финландия, отбелязва Rzeczpospolita. Засега не се предвижда изграждане на нови бази там, но не може да се изключи това да се промени.

Шведските власти (32-ри член на алианса) обявиха, че няма да приемат ядрени оръжия. Финландия, която има граница с Русия от над 1300 км, не изключва допускането на ядрени оръжия на своя територия, което ще изисква нови инвестиции. В момента такива оръжия се използват в пет страни членки на НАТО - Белгия, Холандия, Германия, Турция и Италия.

Най-ефективният барут в света. Румънците ще правят завод с германците

Най-ефективният барут в света. Румънците ще правят завод с германците

Съвместната фабрика ще се намира в Румъния