Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) постигнаха известно съгласие относно най-общите очертания на един бъдещ бюджет за региона на единната валута. Но не успяха да постигнат договореност по някои от основните характеристики на такъв бюджет и решиха да продължат дискусиите през следващите месеци, информира БНР.

Финансовите министри от валутния съюз искаха да постигнат споразумение за това дали общия бюджет за 19-те страни-членки на еврозоната трябва да се финансира чрез специални данъци, или трябва се използват само средства от бюджета за целия 28-членен Европейски съюз.

Като се има предвид липсата на консенсус по отношение на източниците на финансиране, размерът на бюджета на еврозоната не беше дискутиран на срещата, която продължи до ранните часове на петъчния ден, заяви неназован представител на еврозоната, цитиран от Ройтерс.

Не е било постигнато съгласие и дали бюджетът би трябвало да играе стабилизираща роля в случай, че икономиката на еврозоната е в период на спад, или само ще помогне на икономиките от региона на единната валута да станат по-конкурентоспособни и да се сближат помежду си.

Френският финансов министър Бруно льо Мер обаче заяви след края на срещата, че министрите са се споразумяха за новия бюджет за еврозоната. Той допълни, че консенсусът беше постигнат след дълга дискусия и ще бъде представен на срещата на върха на ЕС в Брюксел през следващата седмица. И той обаче признае, че все още не е определен точния размер на бъдещия бюджет за еврозоната, но според различни информации по медиите става въпроса за доста по-малко от "няколкостотин милиарда евро", предлагани от френския президент Еманюел Макрон.

"За първи път създадохме оперативен бюджет, който ще помогне на страните от еврозоната да се сближат и да станат по-конкурентоспособни. Това е пробив. За пръв път ще започнем да мислим за бъдещето като за кохерентен блок и ще координираме икономическите си политиката", заяви Бруно льо Мер пред агенция Франс прес.

Финансовите министри на ЕС обсъждат въвеждането на бюджет за еврозоната

Финансовите министри на ЕС обсъждат въвеждането на бюджет за еврозоната

Бюджетът на страните споделящи еврото и тези в чакалнята ще бъде 55 милиарда евро според Комисията

Агенцията напомня, че тази значима реформа намира твърдата подкрепа на френския президент Еманюел Макрон, но в същото време среща сериозна съпротива от държавни като Холандия, които се страхуват, че чрез бюджет в рамките на еврозоната ще могат да се осъществяват трансфер на благосъстояние от по-богатите държави към склонни към кризи страни като Италия, Гърция или Испания.

Говорителят на Еврогрупата Марио Сентено приветства чрез Туитър постигнатото споразумение, като добави, че подробностите ще бъдат обявени на пресконференция по-късно в петък.

Споразумението на финансовите министри официално няма да се нарича бюджет с оглед на възраженията на по-богатите държави начело с Холандия, а нещо, наречено "Бюджетен инструмент за конкурентоспособност и конвергенция" (BICC) - фонд с ограничена огнева мощ, който да бъде използван в подкрепа на реформите.

Постигнатият доста крехък компромис в рамите на Еврогрупата ще бъде представен за официално одобрение на лидерите на ЕС на среща на върха през следващата седмица в Брюксел.