В сряда правителството на Франция официално обяви плана си да наложи 3 процента данък върху приходите на интернет гигантите като Google, Amazon и Facebook от страната, предава Reuters. Законопроектът цели да спре технологичните компании, които избягват да плащат данъци в страните, в които работят, а вместо това в една държава от ЕС, където ставките са най-ниски.

Данъкът ще важи за дигиталните компании, които имат общи приходи от над €750 милиона и приходи от Франция от над €25 милиона. Тези прагове ще защитят стартиращите компании, заяви министърът на финансите Бруно Ле Мер. Засегнати ще бъдат около 30 компании, основно от САЩ, но и от Европа и Китай.

Франция е първата европейска държава, която въвежда подобен налог. Очаква се законопроектът, представен от кабинета днес, да мине през парламента през следващите месеци. Партията на президента Еманюел Макрон има мнозинство.

Ле Мер изчислява, че тази година държавната хазна ще прибер €500 милиона, но "това число ще се увеличи бързо" през следващите.

Налогът няма да засяга компаниите, които директно продават свои продукти през интернет, а тези, които използват потребителски данни и ги продават. Той ще важи и за компании, които предлагат услуги през интернет, като например Airbnb и Uber.

Според Ле Мер, който цитира данни на ЕК, големите дигитални компании плащат с 14 процентни пункта по-ниски данъци от останалите европейски компании.Франция реши да въведе сама данъка, след като той не успя да мине на европейско ниво. Сега Париж ще иска подкрепата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за въвеждането му на международно ниво сред развитите държави.

Франция вече е страната с най-високи данъци в света

Франция вече е страната с най-високи данъци в света

Данъчната тежест във Франция достигна цели 46,2% от БВП