Германия обяви национализацията на местния филиал на руския "Газпром", съобщиха световните медии. Причцината: най-голямата икономика в Европа иска да спаси от фалит този доставчик на газ, който е под административното управление на Берлин от април и е свръхзадлъжнял.

"Целта е да се гарантира сигурността на газовите доставки на Германия", съобщАВА икономическото министерство на Германия.

На практика Берлин национализира водеща енергийна група за втори път в рамките на няколко месеца, след като вече спаси германския Uniper, изпаднал в патова ситуация след орязването на руските доставки на газ.

Италианската Еni, търгуваща с "Газпром", вдигна печалбата си близо 6 пъти

Италианската Еni, търгуваща с "Газпром", вдигна печалбата си близо 6 пъти

Енергийната компания обаче леко е съкратила добива на енергоресурси

Новата компания Securing Energy for Europe GmbH (SEFE), която по-рано се казваше Gazprom Germania, индиректно контролира най-голямото газохранилище в северозападния Реден.

Решението идва, след като Европейската комисия се съгласи да предостави на руския филиал в Германия €225,6 милиона помощ, проправяйки пътя за национализацията.

Правителството на Германия твърди, че този ход е необходим, за да се защити енергийната си сигурност на фона на продължаващата война на Русия в Украйна.

В Полша беше предприет подобен подход. Страната ще поеме контрола над полските активи на "Газпром", съобщи местният всекидневник "Жечпосполита", цитиран от Reuters.

През септември Варшава наложи санкции на руското дружество "Газпром експорт" и обяви, че активите му ще бъдат замразени.

Според изданието решението засяга 48-процентовия дял, който "Газпром" държи в Europolgaz - компанията собственик на полския участък от газопровода "Ямал-Европа".

Германският енергиен концерн "Юнипер" ще съди "Газпром"

Германският енергиен концерн "Юнипер" ще съди "Газпром"

Загубите на "Юнипер" дотук са за 12 милиарда евро