Нетната печалба на италианската петролна и газова компания Eni SpA, отнасяща се към акционерите, за 9-те месеца на 2022 г. се е увеличила 5,8 пъти в сравнение със същия период на миналата година, до крупните 13,26 милиарда евро. Това се казва в съобщение на компанията, цитирано от Прайм.

Най-голямата италианска енергийна компания е от тези компании, които продължиха да купуват природен газ от "Газпром", и след въвеждане на изискването от руска страна, за откриване разплащателна сметка в рубли.

Печалбата на акция на Eni за период достигна 3,74 евро спрямо, 0,63 евро година по-рано. Приходите на компанията се удвояват и възлизат на почти 101 млрд. евро за 9-те месеца.

Само за третото тримесечие, нетната печалба на Eni, отнасяща се към акционерите на компанията, е скочила 4,9 пъти до общо 5,86 млрд. евро. Така печалбата на акция достига 1,67 евро, в сравнение с 0,33 евро преди година. Тримесечните приходи са се удвоили, до над 37,3 милиарда евро.

За деветте месеца на годината, компанията намали общия добив на въглеводороди с 3,4% на годишна база, до 1,61 млн. барела петролен еквивалент на ден. Само за третото тримесечие, добивът е намалял с 6,5% на годишна база, до 1,58 милиона барела петролен еквивалент на ден.

Eni е енергийна компания, работеща в 66 страни в света, в която работят около 32 хил. души. Тя се занимава с проучване, разработване и добив на нефт и газ, също така с преработка, търговия и транспорт на енергоносители.

Газпром купи дяловете на Eni, EDF  и Wintershall в Южен поток

Газпром купи дяловете на Eni, EDF и Wintershall в Южен поток

Така руският газов монополист вече е притежател на 100% от проектната компания, която трябвашве да изгради газопровода до България