"Газпром" стана собственик на 100 процента от акциите на компанията South Stream Transport B.V., оператор на проекта за строителство на морския участък от газопровода „Южен поток". Това съобщава ТАСС, позовавайки се на съобщение на „Газпром", пише 3е-news.

Италианската компания Eni, немската Wintershall и френската EDF взеха решение за излизане от проекта във връзка с това, че е трудно да се определи бъдещето на проекта. До момента на сделката „Газпром" беше собственик на 50 процента от акциите на компанията South Stream Transport B.V. Останалите дялове бяха разпределени както следва - Eni- 20%, Wintershall и EDF - по 15%.

Компанията South Stream Transport B.V. Беше създадена като оператор на проекта за строителство на морския участък на газопровода „Южен поток" от руската Анапа до българския гр. Варна.

„Във връзка с това, че получаването на разрешение за „Южен поток" е трудно предсказуемо, а икономическите последствия от спирането на осъществяването му за неопределено време не могат да се изчислят, участниците взеха решение за затваряне на проекта", коментира решението за продажбата на пакета представител на Wintershall.

Проектът предполагаше доставка на 67 млрд. куб м природен газ годишно. Президентът на Русия, Владимир Путин на 1 декември 2014 г. съобщи, че „Русия няма да осъществи проекта „Южен поток". Изявлението беше направено в хода на руско-турски преговори на високо ниво. Председателят на „Газпром" Алексей Милер също каза, че проектът „Южен поток" е затворен.