Германската централна банка е върнала през миналата година около 216 метрични тона (238 тона) от златните си резерви обратно във Франкфурт, обяви в четвъртък Бундесбанк. Добавяйки, че обявените от нея преди четири години планове за връщане на резервите в злато обратно у дома се осъществяват по-рано от предвиденото.

От Бундесбанк посочха, че през 2016 година банката е преместила 111 метрични тона злато от Ню Йорк и 105 метрични тона от Париж.

"Трансферите се осъществиха без никакви проблеми и нередности. Планът, който предвиждаше прехвърлянето на 300 тона злато от Ню Йорк във Франкфурт, беше напълно завършен през 2016 година", посочи членът на Бундесбанк Карл-Лудвиг Тиле в специално съобщение за пресата, цитирано от bnr.bg.

Той също така заяви, че банката ще бъде в състояние да постигне целта си за трансфер на златните си резерви, намиращи се в Париж, до края на настоящата година, което означава, че вече няма да има германските златни запаси, съхранявани във френската столица.

Германия прибира златото си, което скри в чужбина по време на Студената война

Германия прибира златото си, което скри в чужбина по време на Студената война

Страната е втората в света по златни резерви

Бундесбанк има за цел до 2020-а година да започне да съхранява половината от германските златни резерви в собствените си трезори във Франкфурт.

В края на миналата година, Централната банка на Германия държи 47,9% от резервите си в злато във Франкфурт, 36,6% във Федералната резервна банка на Ню Йорк, 12,8% в Английската централна банка в Лондон и 2,7% във Френската централна банка в Париж.

Когато преди четири години Бундесбанк обяви, че ще репатрира някои от златните си резерви от Франция и САЩ, тя посочи, че решението има за цел да подобри практиките на одит и на управление на нейните резерви.

Този ход обаче беше последван от кампания по жълтата преса, играеща си със страховете, че кризата в еврозоната може в крайна сметка да постави в риск златни резерви на страната.

10-те държави с най-много златни резерви

10-те държави с най-много златни резерви

Половината са европейски