Американският интернет гигант Google може да загуби своя браузър Chrome и част от рекламния си бизнес. Според Politico този въпрос се разглежда от Министерството на правосъдието на САЩ и от главния прокурор на страната.

Тази възможност е следствие резултатите от антитръстовото разследване на Конгреса на САЩ срещу четири ИТ гиганта: Amazon, Apple, Facebook и Google.

По-рано Конгресът публикува препоръки след разследване срещу посочените компании. Това е доклад с констатации от 450 страници, базиран на изслушвания, интервюта и проучване на около 1,3 милиона документа.

Законодателство в Индия може да постави под риск бизнеса на световните технологични гиганти

Законодателство в Индия може да постави под риск бизнеса на световните технологични гиганти

А страната е огромен и важен пазар за компании като Amazon, Facebook и Google

Очаква се Министерството на правосъдието да проведе официално изслушване по исковете срещу Google до няколко седмици. Основната причина, поради която компанията може да бъде задължена да продаде Chrome и рекламния си бизнес, е отказът на Google да поддържа "бисквитки" - cookie-файлове на трети страни в браузъра. А така също и заради използването на автоматизираната платформа за закупуване на рекламни инстументи DoubleClickBidManager (тя е напълно интегрирана с всички продукти на Google Analytics 360 Suite).Също така в доклада на Конгреса се посочва,че Google Chrome има дял от 81% при търсенията с компютри и 94% на мобилни устройства в Съединените щати.

Корпорацията контролира 37,2% от пазара на онлайн реклама. Приходите за 2019 г. са около 130 млрд. долара.

Технологичните гиганти под прицел: възползват се от монополната си власт на пазара

Технологичните гиганти под прицел: възползват се от монополната си власт на пазара

Това се твърди в антитръстовия доклад на САЩ

Google е обвинен, че налага собствените си продукти. Факт е, че именно те са на първите редове в резултатите от заявка за търсене, това потиска конкуренцията.

Позициите на компанията биха могли допълнително да укрепят при покупката на облачен бизнес и възможното придобиване на Fitbit.