Планът на Индия за регулиране на "нелични" данни разтърси американските технически гиганти като Amazon, Facebook и Google. Изправени пред този сериозен проблем, поставящ бъдещите им операции под въпрос на огромния пазар, компаниите като че ли разчитат на лобизъм, с който да отвърнат на предложеното законодателство, пише Reuters.

През юли правителственият комитет препоръча в страната да се създаде нещо като регулатор на информацията, който да бъде анонимен, но критичен към компаниите, които изграждат своя бизнес в страната, работейки с данните на хората.

Панелът предложи механизъм на фирмите да споделят данни с други образувания - дори конкуренти - като заяви, че това ще стимулира цифровата екосистема. Ако правителството приеме доклада, той ще послужи за основа на нов закон за регулиране на тези данни.

Но Съветът на САЩ и Индия (U.S.-India Business Council - USIBC), част от Търговската камара на САЩ, призовава предложението да получи "анатема", защото не би насърчило конкуренцията. Нещо повече - подобна регулация би подкопала инвестициите, направени от компаниите за обработка и събиране на такава информация.

Google инвестира $10 милиарда в Индия

Google инвестира $10 милиарда в Индия

Средствата ще бъдат отпуснати по различни канали за дейности като дигитализация, разработване на уникални приложения, здравеопазване, образование и земеделие

"USIBC и търговската камара на САЩ категорично се противопоставят на предложението, което изисква споделяне на данни", пише в писмото на USIBC, което все още не е изпратено до властите в Индия. По данни на агенцията това ще стане през следващите седмици, в зависимост от развитието по въпроса.

"Това ще бъде равносилно на конфискация на активите на инвеститорите и ще подкопае защитата на интелектуалната собственост", пише още в доклада на лобистката група.

Говорител на USIBC отказва да коментира проектописмото. Търговската камара на САЩ също не отговоря на запитванията на Reuters.

Крис Гопалакришнан, основател на индийския технологичен гигант Infosys Ltd, заяви, че групата ще работи с правителството, с цел да се прецени какъв би бил приносът от подобен акт за индустрията.

Министерството на електрониката и информационните технологии в Индия, Amazon, Facebook и Google на Alphabet също не отговориха на искания за коментар. Междувременно оспорваният доклад е отворен за обществено обсъждане до 13 септември.

Индия се готви за най-тежката рецесия от десетилетия и този индикатор го доказва

Индия се готви за най-тежката рецесия от десетилетия и този индикатор го доказва

Потреблението се срина с над 14% през май, което дори е подобрение на фона на април

Докладът

Планът на Индия за регулиране на неличните данни е най-новият дразнител за американските технологични компании, които и без това се борят с по-строгите правила за електронна търговия и нормите за съхранение на данни.

Ню Делхи и Вашингтон вече спорят по подобни въпроси, както и по отношение на цифровите данъци и тарифи.

В проекта на писмо на USIBC се казва, че "принудителното споделяне на данни" ще ограничи външната търговия и инвестициите в развиващите се страни. Групата се обръща и директно към премиера Нарендра Моди с апел, че подобен акт ще пречи на американските компании да инвестират в Индия.

"Това са всеобхватни концепции, които биха оказали значително влияние върху способността както на индийските, така и на мултинационалните фирми да правят бизнес в Индия", посочват от американската адвокатска кантора Covington & Burling в бележка, видяна от агенцията. Адвокатската кантора обаче също не отговори на искане за коментар.

Иначе законодателите в Индия са на мнение, че споделянето на неличните данни може да послужи за изследвания, на националната сигурност и за разработването на политики. Три източника заявяват, че технически ръководители на компании са участвали в няколко срещи през последните седмици, за да обсъдят опасенията относно доклада.

Индия налива още $264 милиарда в икономиката си

Индия налива още $264 милиарда в икономиката си

Въпреки трудностите, породени от мерките срещу коронавируса, страната ще удължи срока им на действие и ще обяви нови регулации