Прогнозата за икономиката на Индия е през тази година тя да изпадне в рецесия от 5% на годишна основа, което ще е най-тежката криза за страната от десетилетия, въпреки че властите се готвят да позволят отварянето на публичните обекти, включително на хотелите, моловете и храмовете, предаде Zero Hedge. А дълбочината на кризата се вижда и от данните за потреблението на електроенергия.

През май те са спаднали с 14,3% на годишна основа, което все пак е с 10 процентни пункта по-добро представяне от април, когато една от най-големите икономики в Азия беше скована от мерките срещу коронавируса.

Данните, публикувани от правителството и цитирани от Reuters, показват, че потреблението е било по-високо сред домакинствата, докато промишлената активност е била силно потисната. В момента производствените мощности вече формират половината от търсенето на електроенергия, но този индикатор показва, че индустрията все още е в депресия.

И Световната банка налива още пари в Индия срещу рецесията

И Световната банка налива още пари в Индия срещу рецесията

Сумата е от 1 млрд. долара, които ще бъдат насочени към уязвимите групи в страната

"Икономическият спад на Индия ще доведе до понижаване на търсенето на електричество през следващите няколко години", посочват от Zero Hedge. "Глобалната рейтингова и изследователска агенция CRISIL наскоро каза, че ще са необходими над три години, за да може икономиката да постигне темпа на растеж от 2019 г. Това означава, че Индия няма да премине през V-образно възстановяване, а по-скоро през U- или L-образно."

От рейтинговата агенция са на мнение, че 10% от брутния вътрешен продукт на страната ще бъде изгубен завинаги заради пандемията и мерките срещу нея. А прогнозата е, че спадът на икономиката всъщност може да бъде още по-дълбок.

Същевременно темпът на възстановяване на страната ще зависи от мерките, които властите предприемат, за да се справят с проблеми като загубените работни места, спада на доходите и фалитите, твърдят от UBS. От банката се тревожат също за необслужваните заеми и потенциалното понижаване на кредитния рейтинг на страната.