Днес в гръцкия парламент влиза проектобюджетът на Гърция за 2018 година. Медиите в Атина коментират, че той съдържа оптимистични прогнози, но е гарниран с нови мерки за икономии, съобщава БТА.

Вестник "Прото тема" извежда в заглавието, че "това е бюджет с една дузина нови мерки за икономии". Изданието твърди, че тези мерки са в размер на 1,8 млрд. евро и че те са заложени, за да може да бъде постигнат първичен излишък от 3,5 на сто от БВП догодина.

В проекта се обещавали и бонуси, но засега все още никой не знаел какво е влязло в хазната до септември тази година и какво ще кажат европейските кредитори, когато се завърнат в Атина, за да извършат поредната проверка по изпълнение на спасителната програма, която е условие за по-нататъшно външно финансиране. 

Изданието "Нафтемборики" пише, че образувалата се "дупка" в бюджета за тази година, която била в размер на близо един милиард евро, ще трябва да бъде покрита от данъци върху доходите и повишаване на акцизите върху горива и цигари.

Нюз.ин коментира, че "Бюджет 2018" влиза в парламента и макар проектът да съдържал оптимистични прогнози, предвидените мерки били "доста сурови", а тежестта от тях ще трябва да бъде поета от гръцките данъкоплатци. 

Бюджетът предвижда излишък от 3,5 на сто от БВП, тоест 6,6 млрд. евро, и растеж от 2,4 на сто. Но кредиторите, чиито представители се очакват в Атина с оглед на следващия преглед на спасителната програма, вече започнали да изразяват възражения по новия финансов план на държавата, посочва изданието.