Иран екзекутира търговец на злато, известен като "Султанът на монетите", предупреждавайки търговците да не използват финансовите проблеми на страната, чиято икономика е притисната от икономическите санкции на САЩ.

Вахид Мазлумин бе осъден на смърт през октомври, след като беше обвинен от иранските власти, че е допринесъл за повишаването на цените, запасявайки се със злато. Неговият асистент Мохамад Есмаил Касеми също е обесен, съобщават ирански държавни медии, цитирани от Bloomberg.

Самият призрак на санкциите, още преди да бъдат възобновени през август, изпрати валутния пазар в ислямската република в тежка криза. Иранският риал спадна със 70% спрямо долара, подхранвайки скока в цените и насърчавайки незаконната търговия.

Мазлумин няма разрешително за търговия със злато и чужда валута, но е изградил най-голямата незаконна мрежа в тази област, според държавната агенция Fars. Той инструктира своя екип да купи със спекулативна цел златни монети, за да ги препродаде на по-високи цени, натрупвайки около 2 тона от тях, съобщиха местни медии.

Властите в Техеран обещаха, че държавата ще спре опустошителните санкции на САЩ, насочени срещу иранските енергетика, банки, автомобилостроене и злато, но без да разяснят как.

Иран и Ирак изключиха долара от търговията между двете страни

Иран и Ирак изключиха долара от търговията между двете страни

За целта ще се използват валутите на двете страни и еврото

В стремежа си да възстановят спокойствието и да внушат чувство за ред, те многократно са заплашвали да предприемат сурови мерки срещу всеки, който "разрушава икономиката", като обещава да окаже помощ на бедните.

Полицията в Техеран съобщи във вторник, че силите за сигурност са арестували около 130 незаконни търговци на валута през последните дни.

За да се облекчи болката от покачващите се цени, правителството на президента Хасан Рухани раздава социални помощи на най-нуждаещите се, за да им помогне да платят пакети с основни храни, които включват месо, олио за готвене и млечни продукти.

Парвиз Фатах, който оглавява държавната фондация "Имам Хомейни", обяви, че програмата първоначално ще достигне 2.7 млн. иранци след старта й във вторник.

Върховният лидер Аятоллах Али Хаменей заяви в реч в сряда, че Иран "може да разреши икономическите проблеми, като правилно използва своите вътрешни ресурси".