Преди две години руският енергиен гигант "Роснефт" беше ударен от срива в цените на петрола и наложените от Запада санкции срещу Москва. Тогава производителят беше изправен пред 20 милиарда долара дългове.

Компанията беше принудена да потърси финансова помощ от 15 милиарда долара, като успя да получи такава със съдействието на Централната банка на Русия. Кредитът обаче стресна инвеститорите, които поискаха по-големи дивиденти заради сътресенията на пазара.

Заради кризата с "Роснефт" главният изпълнителен директор на фирмата Игор Сечин не се ползваше с подкрепата на Кремъл. Днес обаче руското правителство промени посоката и потърси помощ от производителя.

В настоящата ситуация корпорацията помага за запълването на зеещата дупка в държавния бюджет, пише Bloomberg.

"За Кремъл е много важно, че в момента "Роснефт" е силна компания", коментира анализаторът от Оксфордския институт за енергетика Джеймс Хендерсън и допълва: "Вътрешната и външната политика на страната зависят от това".

Миналата седмица "Роснефт" купи контролен пакет акции от друга държавна петролна компания за 330 милиарда рубли или 5 милиарда долара, като това се смята за най-голямата приватизационна сделка в страната за тази година. Става въпрос за споразумението с производителя "Башнефт".

Експерт: Русия не е готова за мащабна приватизация

Експерт: Русия не е готова за мащабна приватизация

Кремъл иска да продава само малки дялове, смята анализатор

След това президентът Владимир Путин обяви, че компанията има план да изкупи от правителството собствени акции за 11 милиарда долара.

В своя публикация от Bloomberg посочват, че възстановяването на "Роснефт" е налице въпреки все още ниските цени на черното злато. Според експерти за това принос имат няколко фактора - умел финансов инженеринг, слабата рубла, политическа подкрепа и малко помощ от приятели, в случая осигуряването на милиарди долари финансови предплащания от купувачи в Китай. 

Резултатът? Пазарната капитализация на енергийния гигант към края на второто тримесечие на годината е 22 милиарда долара или близо двойно по-голяма в сравнение със същия период на 2015-а.