Руският президент Владимир Путин все още не е готов за пълна приватизация, въпреки продажбата на държавния дял в петролната компания "Башнефт" на най-големия производител в страната "Роснефт". На това мнение е експертът Кристофър Гранвил, който е директор на анализаторската фирма Trusted Sources.

Според споразумението "Роснефт" вече е собственик на 50,08% от компанията срещу сума от 329,69 милиарда рубли или 5,30 милиарда долара. След сключването на сделката руският държавен глава заяви, че тя ще даде тласък на готвената от Кремъл мащабна приватизация на държавни дружества.

Голяма част от петролния гигант обаче също е собственост на държавата, като преди време Москва обяви, че търси купувач за дял от нея.

Русия пуска за приватизация „Роснефт” и още 7 компании до края на седмицата

Заради кризата: Русия разпродава ключови държавни предприятия

В списъка може да влязат eнергийни компании и държавните железници

"Главното е, че няма да спрем процеса на приватизация", коментира Владимир Путин по време на среща на високо равнище, организирана от банка ВТБ в сряда.

Много критици обаче зададоха въпроса дали раздържавяването не е само привидно. По техните думи именно властта в Москва стои зад сделката с "Роснефт".

"Мисля, че сигналът от това изявление беше, че Путин е наясно - това не е истинска приватизация", коментира Гранвил пред CNBC.

"Аз лично вярвам, че той не е готов да се пристъпи към по-сериозни действия. Смятам, че когато се заговори за приватизация, не се е имало предвид продажба на големи дялове на частни компании, а такава на малки миноритарни дялове, които представляват интерес за фондовия пазар", казва експертът.

Русия печели $813 милиона от приватизацията на производител на диаманти

Русия печели $813 милиона от приватизацията на производител на диаманти

За Кремъл на дневен ред е и продажбата на активи на "Роснефт" и ВТБ

По неговите думи пример за това е продажбата на едва 10,9% от акциите на държавата в производителя на диаманти "Алроса".

"Така стратегията на правителството е основно добра за макроикономиката, но не е добра за структурните реформи, частната собственост и конкуренцията", допълва още Гранвил.