Притискана от санкциите на Запада и страдаща от рецесия заради евтиния петрол, Русия планира да пусне за частична приватизация седем стратегически държавни компании. Правителството на страната работи върху финализирането на документите, като целта е това да осигури свежи финансови средства за хазната, пише сайтът OilPrice.

Според информацията сред дружествата е енергийният гигант „Роснефт”, както и най-голямата в света компания за транспорт на нефт „Транснефт”. Сред планираните за раздържавяване фирми са още „Алроса”, авиопревозвачът „Аерофлот”, „Ростелеком”, „Совкомфлот”, както и руските железници.

Въпреки лошите условия, Русия може да започне приватизацията с „Роснефт”

Въпреки лошите условия, Русия може да започне приватизацията с „Роснефт”

Бюджетната ситуация прави отлагането невъзможно

За по-бързото извършване на приватизацията настоява финансовият министър на страната Антон Силуанов. Очаква се окончателният списък с държавни компании да бъде потвърден с подписа на президента Владимир Путин до края на тази седмица.

Моментът е не само подходящ, но и належащ за предприемането на подобни действия. Кремъл отчайващо се нуждае от финансова инжекция, след като дефицитът на страната може да нарасне до 21 милиарда долара при цена от 40 долара за барел петрол. В момента черното злато обаче се търгува под тази граница, което прави положението за Русия още по-сложно.

Въпреки че предпочитаните купувачи ще бъдат местни, чуждестранни инвеститори също ще имат възможност да вземат участие на търговете.

Още през ноември икономическият министър Алексей Улюкаев потвърди, че се обмисля допускането на Китай в частичната приватизация на „Роснефт”. Независимо от желанието си обаче Пекин вероятно ще бъде възпрепятстван за подобно участие заради сложната икономическа обстановка в страната.