Акции от държавните компании  "Башнефт", "Алроса" и "Роснефт" може да бъдат продадени първи в рамките на плана за приватизация, съобщи днес министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев.

„Това са компании, които вече са в плана за приватизация. Те са публични компании, които се котират добре на пазара. В този смисъл те са технически и юридически готови и са най-добре познати на инвеститорите”, отбелязва Улюкаев, цитиран от BBC. 

Министърът вчера заяви, че сделките по приватизацията на държавни  активи ще се наложи да се провеждат при неблагоприятни икономически условия, тъй като бюджетната ситуация прави отлагането невъзможно.

Президентът Владимир Путин в понеделник заяви, че в приватизацията на руските държавни компании ще участват само компании, намиращи се под руска юрисдикция и имащи стратегия за развитието на придобиваните активи. Но както по-късно поясни прессекретарят на президента Дмитрий Песков, не става дума за забрана на придобиването на акции от чуждестранни инвеститори.

По думите на финансовия министър Антон Силуанов, правителството разчита да получи от продажбата на държавно имущество 1 трилион рубли за две години. Официалният план за приходи от приватизация през 2016 г. предвижда 33,2 млрд рубли.

На 1 февруари  Владимир Путин проведе съвещание по въпросите на приватизацията. На него присъстваха шефовете на най-големите държавни компании  като "Роснефт", РЖД, ВТБ, "Алроса", "Башнефт", "Совкомфлот" и "Аэрофлот".