Китайската провинция Хубей заяви, че ще позволи възобновяването на транспорта за град Ухан на 8 април, което ефективно премахва масовата карантина над града, където коронавирусът се появи за първи път през месец декември 2019 година.

Хората в Ухан ще могат да напуснат града и провинция Хубей, пише в изявление на уебсайта на местната власт.

Намаляването на ограниченията идва, след като Хубей съобщи, че новите инфекции са паднали до нула на 19 март, което е драматично намаление в сравнение с бума на епидемия, която зарази над 80 000 китайци и уби повече от 3 200 души.

Как със скромни темпове Китай успява да възстанови блокираната си икономика?

Как със скромни темпове Китай успява да възстанови блокираната си икономика?

В някои градове е обявен безплатен транспорт в час пик

Президентът Си Дзинпин е уверен, че неговото правителство е ограничило огнището в Китай. На 10 март Си посети Ухан за първи път от появата на болестта. Но тъй като вирусът ускорява разпространението си в световен мащаб и Европа вече отчита повече случаи от Китай, втората по големина икономика в света сега ще се бори да възобнови пълната си активност.

на 23 януари Китай предприе безпрецедентни стъпки за блокиране на Ухан и околните региони, като по този начин ограничи движението на 60 милиона души в провинцията Хубей.

Мерките спряха пътуването по въздух и железопътен транспорт. Ограничението засегна и тези, които пътуваха с личните си автомобили. Мерките забраниха също така големи събирания и се стремяха да задържат жителите по домовете им.

Някои критици тогава се обявиха срещу тежките мерки на карантината, предвид по-ранни неуспехи за спирането на заразата. Тъй като вирусът започна да се разпространява в световен мащаб, други страни, включително Италия, Филипините и Индия също предприеха подобни сериозни мерки, включващи национални блокади.

Въпреки че карантината на Хубей може да е отклонила стотици хиляди случаи, според Световната здравна организация пациентите с коронавирус в провинцията са с много по-висока смъртност в сравнение с други региони. Случаите в Ухан започнаха да се умножават, което доведе до препълването на болниците с пациенти и недостиг на консумативи. Това принуди здравните власти да не приемат хора с други критични заболявания.

Китайските чиновници сега искат да облекчат карантината на стъпки, след като новите случаи паднаха до 0 при пик от 15 000 преди месец. Хубей миналата седмица започна да позволява на някои жители в райони с по-малък риск да напуснат провинцията за работа. Според съобщенията на местните медии хората трябва да получат сертификат за "зелен код", доказващ, че са в добро здраве, за да напуснат границите.

В Китай губят надежда за бързо възстановяване и чакат фалити

В Китай губят надежда за бързо възстановяване и чакат фалити

Всяка втора потребителска компания няма средства да покрие разходите си за следващите шест месеца

Сега обаче здравни експерти предупреждават за възможността от втора вълна на коронавируса.

Китай все още има дълъг път обратно към възстановяването си. Съществува и риск силно заразният патоген да образува нови огнища. Дори броят на заразените в Ухан да е намалял драстично, държавата е изправена пред още едно притеснение - болните от Covid-19 хора, които се прибират в страната, продължават да се добавят към списъка на заразите в Китай, което продължава бързо да разпространява болестта извън епицентъра на огнището.

Икономиката на Китай се оказа "смачкана" от заразата и агресивните мерки за ограничаването й. Много от компаниите поискаха помощ от държавата за справяне със създалата се извънредна ситуация. В отговор Китай обяви, че ще помогне на милионите малки предприятия, за да може те да преживеят кризата.

5 млн. души в Китай са загубили работата си

5 млн. души в Китай са загубили работата си

Икономист очаква техният брой да нарасне до 9 млн.