Около 5 млн. души в Китай са загубили работата си заради епидемията от коронавируса през първите два месеца на годината, гласят данни, публикувани в понеделник.

Официалните, но поставяни под съмнение, данни за градската безработица показват скок до невижданите 6,2% през февруари. През януари тя е била 5,3%, според Националното статистическо бюро.

Към края на миналата година 442,47 млн. души в градските региони са имали работа, показват правителствените данни. Това означава, че поне 4,67 млн. души са загубили работните си места.

През последните 20 години тя е между 4 и 5%. Заради това и скокът до 6,2% е значим. Според бюрото се очаква тя да намалее през второто полугодие, след като бизнесът възстанови работа.На територията на почти половината държава предприятията останаха затворени и след Лунната нова година, за да бъде предовратено разпространението на коронавируса, който уби 3,2 хил. души в Поднебесната империя.

Към края на миналата седмица, по официални данни, около 60% от служителите на малките и средни предприятия в Китай вече са се върнали на работа. При големите компании този дял е още по-висок. Анализатори обаче сочат, че не трябва да приемаме, че фирмите оперират със същия капацитет. Разследване също така показа, че властите следят завръщането на работа чрез енергийното потребление и вече има манипулации.

Дан Уанг от The Economict Intelligence Unit очаква 9 млн. души в градовете в Китай да загубят работата си.

Китай публикува значително по-обезкуражаващи данни за февруари от очакваното

Китай публикува значително по-обезкуражаващи данни за февруари от очакваното

Търговията, инвестициите и производството са надолу