Всяка търговска война със САЩ ще доведе единствено до бедствие за световната икономика, каза китайският министър на търговията Жон Шан, а Пекин засили критиките си към тарифите за метали, въведени от Белия дом.

"В търговската война няма победители. Това ще доведе единствено до бедствие за Китай, за САЩ и за света", заяви Жон, говорейки в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент.

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

Пекин не иска търговска война и няма да започва такава, но може да се справи с всички предизвикателства и решително ще защити интересите си, предупреди министърът.

Той смята, че причина за големия търговски дефицит на САЩ с Китай (375 млрд. долара за 2017 г.) е и американската забрана за износ на технологии. Разликата може да се намали, ако Вашингтон позволи на Пекин да купува повече стоки с "двойна употреба" като суперкомпютри и високотехнологични материали за военни цели, твърди Жон.

Задава ли се търговска война между САЩ и Китай през 2018 г. и кой ще спечели от нея?

Задава ли се търговска война между САЩ и Китай през 2018 г. и кой ще спечели от нея?

Някои може да се облагодетелстват от протекционизма на Тръмп

Според държавни служители на САЩ подобни продажби биха намалили само няколко процента от дефицита, а е възможно да застрашат американската национална сигурност.

Китайската металургичната индустрия настоя властите да отговорят на Вашингтон, като наложат мита на американските въглища - сектор, който е от основно значение за електората на Тръмп и пряко засяга обещанието му да възстанови американската индустрия.

Европа удря САЩ с мита до 90 дни, ако Вашингтон не отстъпи

Европа удря САЩ с мита до 90 дни, ако Вашингтон не отстъпи

Тарифите на Тръмп може да струват десетки хиляди работни места в европейската металургия

САЩ е изправен и пред международен натиск, като все повече държави искат да бъдат изключени от тарифите от 25% върху вноса на стомана и 10% върху този на алуминий, които президентът въведе миналата седмица. В противен случай те също заплашват да въведат мита върху американските стоки.  

Щатите са най-големият вносител на стомана в света, купувайки 35 млн. тона суровина през 2017 г., от които 6.6 млн. тона са дошли от Южна Корея, Япония, Китай и Индия.