Европейският съюз очаква да бъде изключен от американските мита за стомана и алуминий, но ще се обърне към Световната търговска организация (СТО), за да наложи свои собствени мерки в рамките на 90 дни, ако Вашингтон продължи с протекционизма.

"Европа със сигурност не е заплаха за американската вътрешна сигурност, така че очакваме да бъде изключена", заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя споделя загрижеността на САЩ за свръхкапацитета в стоманодобивния сектор, но не вярва в тарифите като начин за разрешаване на проблема.

"Бяхме напълно ясни, че (решението на САЩ) не е в съответствие със СТО, така че ще отидем в СТО, вероятно с други приятели. Ще трябва да защитим нашата индустрия с мерки за ребалансиране, предпазни мерки", каза Малмстрьом.

Канада и Мексико се спасиха от митата на Тръмп, Европа още е под въпрос

Канада и Мексико се спасиха от митата на Тръмп, Европа още е под въпрос

Тарифните ограничения ще влязат в сила до 15 дни

Европейските индустриални асоциации призоваха еврокомисаря да отговори, ако ЕС бъде включен в тарифите, които ще нанесат тежък удар върху стоманените и алуминиевите сектори на Стария континент.

"Загубата на износ за САЩ, съчетана с очакван огромен скок на вноса в ЕС, може да струва десетки хиляди работни места в стоманодобивната промишленост на ЕС и свързаните с нея сектори", каза Аксел Егерт, ръководител на европейската стоманодобивна асоциация Eurofer.

Асоциацията на производителите на алуминий European Aluminum призова за "незабавно" прилагане на мерки, в случай на нужда.

Малмстрьом ще се срещне с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър в събота, когато ще потърси по-голяма яснота дали ЕС ще бъде включен в тарифите.